Monipuolinen Piipsjärvi

Suomi on tuhansien järvien maa, niinpä lähes joka kunnasta löytyy järvi tai useampia, meille Oulaisiinkiin niitä on muutama suotu, tunnetuin varmasti Piipsjärvi. Huomaan omalta Instagram- ja Facebook sivulta, että niissä on paljon kuvia järveltä, ympäri vuoden, on siis tullut liikuttua siellä jokaisena vuodenaikana. Kuvat kertoo, siellä voi harrastaa laajasti ja sen ympärille rakentuu monenlaista harrastustoimintaa, lähdetään liikkeelle talvesta, joka juuri nyt on ajankohtaisin.
Aika ajoin tuuli tasoittaa järven lumipeitteen talvella ja monen myräkän jälkeen kuvan näky on tuttu myrskyn väistyessä, aurinko paistaa pakkasella ja lumi on koskematonta, joka kutsuu ulkoilijaa luokseen. Pilkkijät ovat varmasti heti jäätilanteen salliessa jäällä, samoin nyt uudehkona harrastuksena myös retkiluistelijat ovat paikan löytäneet, sekin olisi kiehtovaa kokeilla, mutta vaatii seuraksi sellaisen henkilön, joka tietää järven heikot kohdat, koska jokapaikkaan ei ole turvallista ensijäillä mennä, pitää tietää virtauskohdat ja vastaavat.
Hiihtämään pääsee järven ympäri, sinne on ollut latu ajettuna moottorikelkalla ja latuhöylällä. Järven rannat avautuu mielenkiintoisella tavalla, kun sen käy hiihtämällä kiertämään, saa aivan uutta perspektiiviä. Latu ainakin on tasainen ja helppo ja mikäs mukavampaa, kun kevät aurinko alkaa kasvoja lämmittämään. Molemmin puolin rantoja löytyy kaksi laavua, uimarannan puolelta grillimökkikin, joten ihan retkipäivän viettokin onnistuu, jos haluaa vaikka makkarat paistaa välillä. Muutaman kerran kevättalvella ainakin pääsee nauttimaan myös kestohangesta, jolloin myös luisteluhiihto onnistuu, kuten kuvassa nähdään.
Itse olen uutena harrastuksena, tai nyt jo muutaman vuoden kokeilleena ottanut lajiksi lumikenkäilyn, johon järvi tarjoaa loistavat puitteet. Et ole sidoksissa latuun tai vanhaan moottorikelkan jälkeen, voi mennä kuten haluaa, on todella kivaa puuhaa ja vauhdin määrittelykin on helpompaa, kuin hiihdossa. Kenkiä voi vuokratakkin ainakin laskettelukeskuksissa, jos haluaa jossain kokeilla, ennen omien ostoa.
Talvella järvellä liikkuu myös moottorikelkkailijat, toisessa päässä on ollut jäärata autoille, mutta kun kaikki kunnioittaa toisen harrastusta, niin ei siellä ole ongelmia ollut, kaikki mahtuu ja kun noudattaa järkevällä tasolla varovaisuutta, niin ei tule yhteen törmäyksiä. Kelkan jälkiä moni hyödyntääkin, niitä on kiva kävellä vaikka koiran kanssa tai ilman. Jäällä on ollut paljon muutakin harrastajaa, ainakin jääsurffaajia, hevosella ja reellä lienee ajeltu, on siis talvellakin varsin monipuolinen.
Keväällä aurinko alkaa jo lämmittämään ja jäälle nousee monesti jo vähän vettä päälle, välillä ainakin, mutta yleensä aika pitkään tohtii liikkua vielä silloinkin, itse kyselen monesti pilkkijöiltä jäänpaksuutta, heillä on hyvä käsitys siitä ja tieto, milloin liikkuminen on järkevää siellä lopettaa. Keväällä sinne sitten saapuu muuttolinnut ja sehän on jo sinällään oma harrastuksensa, mutta monesti on isoja joutsenparvia jäältäkin tullut bongattua. Jään tummuudesta monesti kyllä näkee, milloin liikkuminen kannattaa lopettaa ja silloin voi vaikka istahtaa nuotiopaikalle makkaranpaistoon ja bongailla lintuja.
Kesällä herää sitten uimaranta henkiin, miten nyt säät menee ja miten kukanenkin uimaan tohtiin. Kesällä, kuten keväälläkin on mukava tehdä vaikka pyöräretki rannalle, hypätä hetkeksi pyöränpäältä ja käveleskellä rantaviivaa, myös istuinpaikkoja kyllä löytyy, jos haluaa vaikka hetken puhaltaa. Hellepäivänä parkkipaikat ja ranta on täynnä, paikalla on pieni kioski, josta saa jäätelöä ja kahvia yms. pientä. Alueelta löytyy kesäisin vesivessat ja suihku, jolla voi itsensä huuhtaista uinnin jälkeen.
Maalaisromantiikka etsivät voivat istahtaa vaikka laavun nuotiopaikalle syömään jäätelöt kauniiseen kesäiltaan, maisema on kohdallaan. Kalastajia liikkuu järvellä ja saattaapa sitä istua rantaan vaikka mato-ongelle, saalishan ei ole niin tärkeä, vaan se, että ollaan kalassa:) On sieltä toki suuria haukiakin nostettu, ihan on todisteena ollut kuvia, joten uskottava se on. Elokuun illoissa alkaa olemaan tunnelmaa auringonlaskuineen ja kesä alkaa väistymään, mutta pyöräilykelit on monesti parhaimmillaan ja järven ympäri pyöräily onkin suosittu pyöräilyreitti, joka tarjoaa kauniit maalais- ja järvimaisemat.
Syksyssä alkaa olemaan jo haikeutta ilmassa, kun illat kylmenee ja saattaa järvellä olla sumuistakin, mutta kauniita syysiltoja riittää ja silloin on ihan kiva vaan käveleskellä rannoilla ja nauttia vielä auringonsäteistä, itse tykkään lähteä kameran kanssa silloin sinne, saa kivoja kuvia ja samlla sitä liikkuu huomaamattaan.
Vielä lokakuun aamuina voi olla kauniita aamuja ulkoiluun ja ihan vaan vaikka oleskeluun rannoilla, maisema on seesteinen ja varsin rauhoittava.
Näin se vuoden ja järven kiertokulku menee minun osaltani, varmaan paljon harrastusmahdollisuuksia jäi mainitsematta, mutta näin pääsääntöisesti siis omalta osaltani, paljon siellä pystyy tekemään, joskus riittää, että käy vain katselemassa sinne, kuten tänäänkin. Onneksi ollaan talvessa ja kaikki kiva on nyt taas edessä, lumikenkäileen alkoi tehdä mieli ja rehellisyyden nimissä, ei se makkaranpaistokaan huonolta kuulosta, voihan sitäkin kohtuudella:) Nautitaan siis siitä mitä meillä on lähellä, ihan luonnon järjestämänä, ihmisen pikkuisen avittamana, mutta järven historian saa selittää, joku sen paremmin tunteva. -Markku-

Kommentit