Hailuodon jäätiellä

Kun Suomen pisin jäätie löytyy noinkin läheltä, kuin Oulunsalosta, niin pakkohan sitä on päästä testaamaan. On ollut jo vuosia mielessä, aina sitä ei ole saatu tehtyä ollenkaan, välillä oli nyttenkin suljettuna, mutta eilen oli tieto, että on auki, niin matkaan vaan.
(kuva Marjo-Niina Kohtala) Parhaimmillaan jäätie tarjoaa upeita maisemia ja elämyksellisen matkan Hailuodon saarelle, matka on noin 10-km, mikä tuntuu aika hurjalta, miettikääpä kun mennään merelle veneellä tai lautalla 10-km, niin kyllä se tuntuu aika hurjalta ajaa autolla. Sää ei ollut ihan parhaasta päästä, kun matkaan lähdettiin, mutta jo Oulunsalossa on näyttötaulu, joka kertoo onko jäätie auki ja nyt se oli.
(kuva Marjo-Niina Kohtala) Vähän hurjalta se näytti, kun jäälle lähdettiin, navigaattori näytti alla sinistä ja tiedettiin, että nyt ollaan veden päällä, näkyvyyttä ei kauheana ollut, mutta merkkitikkujen ja opasteiden kanssa pärjäsi ihan hyvin. Saarelle saavuttiin ja keli muuttui koko ajan huonommaksi, alkoi oikein kunnon talvimyräkkä ja hetken jo mietin kääntymistä välittömästi, mutta kuitenkin halusin saaren läpi ajaa Marjaniemeen. Vauhtia pois ja malttia, niin matka taittui, vaikka välillä näkyvyys menikin. Monelle voi tulla yllätyksenä, kun saarella tulee vastaan kauppaa, huoltoasemaa, kirkkoa, kunnantaloa, kaikkea mitä kunnista löytyy. Väistämättä sitä ajattelee, millaista elämä saarella on? Varmasti omalla tavallaan hienoa, kun oppii, ettei kaikkea lähdetä heti mantereelta hakemaan.
(kuva Marjo-Niina Kohtala) Marjaniemeen saavuttiin ja ihan ei ollut varma, lähteekö lentoon, kun autosta nousi, sen verran hurja oli myräkkä Majakalla, saatiin kuitenkin kahvit hotellin ravintolasta ja uutta virtaa kotimatkalle. Kesällä viimeksi kun kävi, niin paikka näyttäytyi huomattavasti erilaisena, mutta saari meressä, niin olosuhteet vaihtelee ja niiden kanssa on elettävä.
(kuva Marjo-Niina Kohtala) Periltä Marjaniemestä löytyy majakka ja hotelli-ravintola, upeat maisemat, jotka tosin nyt jäivät myräkän takia piiloon. Kotimatkalle sää näytti selkeävän mereltä päin ja innostuimme jo kovasti näkemään auringonlaskun merelle. Alkumatka näyttikin hyvältä, mutta ennen jäätielle siirtymistä alkoi taas myräkkä yltyä ja jälkiviisaana voi todeta, että olisi pitänyt tulla lautalla pois, myräkkä oli liian kova ja näkyvyys katosi lähes täysin, todella haastavaa ajaa, kun tuulilasi jäätää, näet vain valkoista ja merkkitikkujen väliä ei nähnyt.
Navigaattorista sentään näkee, mihin päin mennään, toki tuntui hurjalta katsoa kuvaa, kun ollaan 10-km matkalla puolivälissä, keskellä merta. Jäätiellä on nopeusrajoitus 50km/h, sinne ei saa pysäyttää, eikä siellä saa ohittaa. Loppuun tuli vielä jännä paikka, kun joku oli ajanut penkkaan, toinen oli hinaamassa ja samalle paikalle oli pysähtynyt kolme autoa, kärryt ja kelkat perässä, joku ajoi vastaan ja vielä väärän suuntaan, koska kaistat ovat yksisuuntaisia. Laskin päässäni, että siinä on nyt painoa reilusti yli 10000kg pienellä alueella, joten päätin, että me siihen ei pysähdytä, vaan ajetaan mantereelle. No eteen tuli vielä vetinen kohta, vettä oli noussut jäälle jo aika paljon, eikä siinä auta pysäyttää, kaasu pohjaan ja onneksi siitä yli päästiin. Heti pikitielle päästyä selvisi, että tie on suljettu olosuhteiden takia.
(video Marjo-Niina Kohtala) Jäätie on kuitenkin ainutlaatuinen kokemus, Hailuoto on mahtava paikka käydä, eikä sää tehnyt sille nyt parasta oikeutta, mutta sinne kyllä palataan vielä. Jos jotain vinkkiä voi antaa, niin jos voi menopäivän valita, niin katso ettei ole lumisadetta ja ainakaan kovaa tuulta samaan aikaan, niin tiellä on turvallista mennä, silloin kun se muuten voidaan pitää auki. Matkustaminen omalla autolla on turvallista korona aikana ja ulkoilla voi väljästi, kahvilla käynti on jokaisen oma harkinta, nyt oli tilaa väljästi, johtuen varmasti säästä. -Markku-

Kommentit