Mitä oikeastaan on hyvinvointi?

Niin, mitä oikeastaan hyvinvointi on, siitä kun puhutaan nykyään niin paljon, mutta kuka sen hyvinvoinnin oikein määrittää? Itse olen sitä mieltä, että siitä on tehty jopa liian vaikeaa ja monimutkaista, meille myydään hyvinvointia, mutta kuka sen sanoo, mikä on hyvinvointia? Oma hyvinvointi tulee hetkistä, kivoista kokemuksista, ei se aina tarvitse niin ihmeellistä olla, että tuntee voivansa hyvin ja nauttii elämästä. Paljon se on sitäkin, mihin me verrataan sitä hyvää oloa, jos verrataan elämän onnellisimpaan hetkeen, niin eihän se hetki jatkuvaa ole, eikä ihminen voi pelkästään voida hyvin, jokaisen elämässä on hetkiä, jolloin se hyvinvointi tuntuu olevan kaukana siitä toivotusta olosta, mutta jos aina voitaisiin vain hyvin, niin ei me enään edes tunnistettaisi sitä hyvinvointia.
Viimeviikolla kun oli talviloma, istuskeltiin puolison kanssa mökin lasitetulla terassilla nauttimassa kahvia Jaffa suklaa keksien kanssa, auringon paahtaessa kasvoja, ympärillä täysi hiljaisuus, niin tuntui, että tässä on hyvinvointia, vaikka kipusairaus eivätkä kivut siinä hetkessä mihinkään katoa, niin niitä ei sillä hetkellä ajattele, kun muuten on hyvä olla. Ei se niin ihmeellistä tarvitse olla, en muista että omat vanhemmat saati niiden vanhemmat olisi juuri puhuneet hyvinvoinnista käsitteenä, saattoivat lähteä jäälle hiihteleen ja nauttiin auringosta, se oli heidän hyvinvointia, mutta ei siihen aikaan oltu kovinkaan huolissaan kenenkään hyvinvoinnista. Nykyään on paljon erilaista kaupallista hyvinvointia, on hyvinvointineuvojia, kursseja yms. eikä siinä mitään, jos joku saa siitä itselleen avun, niin kaikki on positiivista, mutta osasta on tehty liian vaikeaa, siis minun mielestäni. Jos olisin itse hyvinvointivalmentaja, niin veisin ihmiset luontoon rauhoittumaan ja unohtamaan sen hektisyyden, joka monesti on ympärillä.
Monesti se rauha ja hyvinvointikin löytyy ihan siitä ympäriltä, aina ei tarvitse lähteä kauas ja koet olevasi jossain ihan muualla, nautit luonnosta ja rauhasta, tuijotat aurinkoon ja ylitse lentäviä muuttolintuja, enkä usko, että siinä monikaan kokee voivansa huonosti. Hyvinvointi on siis hyvin monimutkainen käsite ja minusta vain jokaisen itsensä määriteltävissä, itse on tottunut kuulemaan niin monesti, että säähän näytät niin hyvinvoivalta, vaikka krooninen kipu sisällä on voinut vaivata useamman viikon, mutta sitä ei muut näe, no se voi olla vain kohtelias heittokin, mutta taas todellinen hyvinvointi yleensä heijastuu positiivisena meistä kaikista. No tällainen pieni kysymys tuli tänään eteen muussa yhteydessä ja sitä kun on tässä mielessään pyöritellyt alitajunnassa päivän aikana, niin luulen ainakin tietäväni, mikä on minulle hyvinvointia, siinäpä jokaiselle pohtimista, siitä olen ainakin varma, että oli se asia mikä hyvänsä itse kullakin, niin ruoki sitä, siitä se hyvinvointi syntyy.
Välillä luonto ja sää tarjoaa meille hyvinvointia, välillä se tekee meidät huonovointiseksi, varsinkin meidät, jotka reagoimme säänvaihteluun kivulla, mutta samalla se opettaa meitä nauttimaan niistä hyvinvointi päivistä ja sen, että kun välillä menee huonommin, niin sitten tulee niitä parempia päiviä. No tässäpä oli iso asia pohdittavaksi, mutta jokainen voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin joiltain osin, kaikelle ei mitään voi, mutta mitä enempi me kaikki voidaan hyvin, sen onnellisempia me ollaan ja voidaan taas sitten vielä enempi hyvin. -Markku-

Kommentit