Nyt tarvitaan järkeä, eikä ulkonaliikkumisrajoituksia!

Suomi on aika laaja maa ja tuntuu aika absurdilta, kun puhutaan ulkonaliikkumisrajoituksista, onko nyt kaikki kartalla, kuinka harvaan asuttu maa tämä on, kun mennään vähän suurten kaupunkien ulkopuolelle? Kevät alkaa oleen makeimmillaan, koululaisilla pyörii juuri hiihtolomat ja moni pääse nyt ulkoilemaan, moni on voinut olla koronan takia aikalailla sulkeutuneena kotia ja se pienikin tervehdys hiihtoladulla voi merkitä monelle paljon, saati, että saa muutaman sanan vaihtaa jonkun kanssa. Nyt tarvittaisiin selkeää viestintää kansalaisille, eikä ikäänkuin uhkailevia heittoja, ne eivät asiaa nyt edistä.
Sunnuntaina kävimme Seinäjoella Kyrkösjärven ulkoilualueella ja vaikka parkkipaikka näytti melko täydeltä, niin jonnekkin se väki jakaantui ja jokainen voi kuvastakin päätellä, etteikö tuolla tohtisi kyllä liikkua ja paljon siellä liikkujia menikin, mutta turvavälit varmasti täyttyi, eiköhän me tässä maassa huolehdita ihan luonnostaan turvaväleistä. On ymmärrettävää, että isoissa kaupungeissa ruuhkia syntyy, mutta vertaaminen esim. euroopan kaupunkeihin, joissa on yhtä paljon/enemmän asukkaita, kuin meillä koko maassa, on vähän vääristävää tietoa ja jos todella näin koviin ratkaisuihin päädytään, niin ne on oltava kyllä hyvin aluekohtaiset, eikä mikään maakunnan tai läänin määritelmä. Luulen, että Suomalaiselle raja menee tuossa, meitä on vaikea teljetä sisälle, eikä se nyt kyllä kovin viisaalta tunnukkaan.
Ihmiset haluavat nauttia ulkoilmasta ja keväästä, istahtaa vaikka termari kahveille järven rannalle, pitää muistaa, että moni on elänyt vuoden näiden rajoitusten kanssa ja kaikkien terveys ei välttämättä kestä, jos tilanne jatkuu pitkään, tulee lomautuksia, tulee konkursseja ja siinä auttaa enempi, kun pääsee hetkeksi jonnekkin tuulettumaan, eikä istu sisällä hautomassa asioita. Koitetaan siis elää sillain, että emme joudu luopumaan, niistä meille tärkeistä asioista, kuten ulkoilusta.
Ei mene kauan, kun muuttolinnut ovat taasen täällä ja erilaiset tähystystornit ja lintutornit ovat taas käytössä, ne on keskimäärin vähän syrjäisemmillä alueilla ja niille retkeileminen on varmasti kanssa aika turvallista, pitäisi nyt rajoituksia miettiessä katsoa, mistä ne tartunnat enimmäkseen on tullut, koska ulkoilu siellä ei kärkipaikkaa pitele. Pilkkijät järvenjäällä ja merellä pitävät turvavälejä luontojaan, sitähän voisi pitää jopa tunkeilevana, jos joku liian lähelle tulee. Toivotaan, että päättäjillä järki säilyy, pitää katsoa koko maata ja alueita, nyt ollaan muuten niin ihmisen perusoikeuden äärellä, että sen valvomisesta voi tulla mahdotonta, eikä sille ole järkeviä perusteita, kun paikat nyt suljetaan, niin ulos pitää ihmisen päästä, muuten on turha pitää juhlapuheita ja olla huolissaan ihmisen jaksamisesta ja terveydestä. Näillä mietteillä uuteen viikkoon, katoilta on tippunut lumet ja se tarkoittaa kolahommia pihamaalla, mikäpäs siinä, aurinko paistaa ja lämmittää jo mukavasti, aion nauttia oikeudestani olla ulkona :) Jos tästä jotain on koronasta opittu, niin tulevaisuudessa kannattaa sijoittaa ulkoilu- ja retkipaikkoihin, niistä on tullut ihmisille tärkeitä, niitä on viimevuosina mm. metsähallitus purkanut, mutta toivotaan, että kysyntä lisää tarjontaa ja saadaan niihin lisää panostuksia. Hyvää uutta viikkoa kaikille! -Markku-

Kommentit