Virtaa luonnosta

Keväällä sitä ihminen aina herää, vähän kuin karhu talviunilta, vaikka se energian määrä vaihtelee, kuten sääkin, tänään on taas räntäsadepäivä ja energiat sen mukaiset, voi kun paistaisi aurinko, niin viikko lähtisi liikkeelle eri tunnelmissa, mutta kaippa näitä kesyjäkin päiviä tarvitaan, niin sitten taas jaksaa. Mistä sitten hakea sitä virtaa? Itselle se on ehdottomasti luonto, joka herää hiljaisen talven jäljiltä, se tarttuu itseenkin, kun joki alkaa virrata ja joutsenet lennellä, se tempaisee mukaansa pirteydellään ja tietty siihen se aurinkokin tarvitaan.
Kuvassa virtaa tulee kirjaimellisesti luonnosta, kun vesi pyörittää turbiinia, joka tuottaa sähköä, virtaus vaan niin iso tulva-aikana, että vesi tulee yli padon, mutta kuohut on komeat ja kosken jylinä kuului jo parkkipaikalle asti. Tällainen paikka löytyy Pyhäjoelta ja siinä on oikein voimapuisto, jossa pääsee kulkemaan ja ihastelemaan jokea läheltä. Kukapa ei saattaisi siinä aikaa kuluttaa, se on rauhoittavaa, mutta samalla siinä luonto näyttää voimansa, vedellä on valtava voima, kun se puskee läpi jäiden ja esteiden, se haluaa mennä eteenpäin, kuten haluaa ihminenkin, pitää vaan löytää se voima mennä.
Jos vesi tuntuu pelottavalta tulvavesineen ja jäineen, niin nyt löytyy paljon ns.sänkipeltojakin, josta löytää helposti joutsenet jopa suurissa laumoissa ja kun oppii varovasti lähestyyn niitä, niin ainakin kuvausetäisyydelle pääsee helposti, siinä huomaamattaan kävelee askelmittarin täyteen, siinä jää helposti koukkuun niiden kuvaamiseen ja onhan ne komeita katseltavia.
Joutsenia löytyy nyt niin vedestä, kuin pelloiltakin, aina jonkun saa kameran eteenkin, se on sitten kamerasta kiinni, kuin tarkan kuvan saa, mutta voihan niitä omaksi ilokseen kuvata huonommallakin resoluutiolla.
Rannoilla on nyt paljon heikkoja jäitäkin, joten ne kannattaa jättää joutsenille ja pysytellä turvallisen matkan päässä itse, keväinen joki voi olla arvaamaton, varsinkin kokemattomalla liikkujalle ja vesi on kylmää, siihen ei kannata nyt pudota.
Pääsiäisenä tuli käytyä katsomassa myös Pohjanmaan tulvia, aina Isossakyrössä asti ja jäidenlähtöä siellä kyllä näkikin, komea pato sattui kohdalle ja pitihän se käydä katsomassa. Lauantaina pidettiin pääsiäisvalkeita pihalla ja huomaamatta meni 6-tuntia auringossa, makkaranpaistossa ja välillä kahvia hörppiessä, eikä siinä kyllä muuta kaivannutkaan, kyllä se minun virta löytyy luonnosta. Luontoon on kiva mennä, meni sitten harrastamaan, rauhoittumaan tai jopa stressin purkuun, sitäkin kun joskus pääsee kertymään, mutta ei sentäs liiaksi. Arki aloitettu tehokkaasti, ohjelmaa heti paljon ensimmäiselle arkipäivälle ja kyllä tiistainkin saa tuntumaan maanantailta. Tuohelassa ihmetellään takatalvea, ne kun joutais jo nuo lumet pihasta, vaikka nurmikonleikkuutahan se sitten tietää, mutta ihminen kaipaa nyt lämmintä säätä. Tästä se viikko lähtee ja mielessä pyörii jo, mihin sitä viikonloppuna suuntaisi katsomaan luonnon ihmeitä, sieltä kun tarttuu ihmiselle sitä virtaa, jolla aina arkisen viikon jaksaa. -Markku-

Kommentit