Kohti normaalia

Pikkuhiljaa alkaa olemaan paluu normaaliin ajankohtainen, tai ainakin kutakuinkin normaaliin, eihän maailmasta taida enään ihan samanlaista tullakkaan, kun se oli? Tilanne alkaa olemaan moninpaikoin kestämätön ja jos ei tapahtumia ja paikkoja aleta nyt avaamaan, niin ei niitä kyllä sitten kohta ole enään olemassakaan, jo nyt on monen perinteisen tapahtuman jatko vaakalaudalla, muutaman välivuoden jälkeen voi olla, ettei tuttuja talkoolaisia enään löydykkään töihin? Ei varmaan montaa ole, ketä tämä korona aika ei olisi jollain tapaa koskettanut, kun on peruttu niin kulttuuri- ja urheilutapahtumat, kuin myös kaikki uskonnolliset tapahtumat. Nyt sitten valtiovaltakin päätti hieman avata tapahtumia, mutta suurin osa on tulevalta kesältä keritty jo perua, että hieman myöhässä se tuli.
Yksi suuria tapahtumia, Seinäjoen Tangomarkkinat peruttiin jo toistamiseen, harmi, kun tällaisen eristyksissä olon jälkeen ihmiset kaipaavat toisia ihmisiä ympärille, iloista meininkiä, kivaa tapahtuma tunnelmaa jne. Kuva vuoden 2019 Tangomarkkinoilta ja lavalla Neitoset, tuli ensimmäisen kerran käytyä tapahtumassa ja oli kyllä kiva kokemus, kesäyö, leppoisa meno ja tunnelma, iloisia ihmisiä, eikä tietoakaan jostain koronasta. Tällä viikolla kävin pyörähtään työpaikallakin ihan fyysisesti ja todettiin, että puolivuotta on vierähtänyt etätöissä, se on aika pitkä aika kuitenkin, kun on osan työkavereista kanssa yhteistä matkaa 21-vuotta takana. Paluu toimistolle on nyt sitten lähellä ja eihän se kesälomalle jääntikään tunnu miltään, jos ei kerkeä hetkeä viettää ihan toimistolla paikanpäällä. Nyt alkaa varmasti monin paikoin olemaan sellainen hetki, että paluu normaaliin on vain tehtävä, ihmisiä masentuu, syrjäytyy, erakoituu, kaikki ei välttämättä pysy kyydissä tässä menossa ja jonkunlainen puntarointi on tehtävä, mikä on oikeasti pienempi paha?
Sitä kun on jonkunlainen seikkailija, vaikka ei nyt ihan Kolumbus tai Costeau olekkaan, mutta aina on tehnyt mieli nähdä ja kokea paljon, toki tänä aikanakin on tullut joitain paikkoja kierrettyä, mutta on paljon asioita joita haluaa taas tehdä.
Eteenpäin menevän mieli ja nyt toivottavasti ihmiset osaavat arvostaa monia juttuja, joita on pidetty itsestään selvyytenä, itse odotan, että mm. purjehdusreissulle pääsisi jälleen ja joskus on päässyt ihan ruorissakin olemaan :) Nuorilta on mennyt tapahtumia ja omia juhliaankin ohitse, kaikkia ei voida palauttaa, mutta toivottavasti jo tänä kesänä mahdollisimman moni voi juhlansa järjestää ja aika moni taitaa jo kaivatakkin juhlia, kun ei niitä ole juurikaan voitu järjestää, sitten vaan vaatekaappia sovittamaan ja katsomaan, onko ne etätyö aikana kutistunut? Ihan kaikkia tapahtumia ei ole kuitenkaan peruttu ja nyt onkin saanut vierestä seurata, kun talkooväki on palannut paikoilleen ja ahertavat Wanhan Woiman Päiviä, perinteinen tapahtuma Oulaisissa, jossa käyminen on perinteeksi muodostunut, kun vieressä ovat ja siinäkin monesti tärkeintä on tuttujen näkeminen, koneet on tullut nähtyä, vaikka aina jotain uuttakin on mukana, mutta niitä siis voi odottaa ja kiva kyllä onkin odottaa.
Vanhan ajan tunnelmaa siis luvassa kesällä, tapahtuma kasvanut isoksi tapahtumaksi ja koko viikonloppu on silloin niin erilainen koko kaupungissa, kun tapahtumia on myös illalla kaupungilla, onpahan ainakin jotain luvassa. Pikkuhiljaa siis alkaa tilanne normalisoituun, vielä tässä pitäisi muutama viikko jaksaa ennen kesälomaa, mutta kun on paljon tekemistä, niin viikot vierii, kun koittaa pihatöitä tehdä, liikuntaa harrastaa, pojalle opettaa ajokorttia ja tietty ne leipätyötkin pitää tehdä, ohjelmaa siis piisaa, mutta ehkä se on jonkinlainen pelastuskin, muuten saattaisi tämä aika alkaa tuntua tuskaiselta, niin kuin se ei muutenkin tuntuisi.
Ja eipä sitä hökeltää tarvi jokapaikkaan, vaikka maa nyt avautuukin vähitellen, ihan voi nauttia rauhasta ja mennä vaikka varpaita liottaan mereen, koska intiaanikesähän meille on tulossa, niin ainakin tässä vaiheessa uskotaan :) Nyt siis todella toivotaan, että arki palaa ja kaikkien elämä vähitellen normalisoituu, katsotaan eteenpäin, nautitaan siitä mitä on ja kuten edesmennyt mäkilegenda sanoi "elämä on ihmisen parasta aikaa". -Markku-

Kommentit