Malkakoski Ylistaro

Liike on lääke sanotaan ja lause on kyllä tullut tutuksi monestakin suusta ja kieltämättä se aina työviikon koneella istumisen jälkeen alkaa polttelemaan vähän liikkeelle, vaikka viikollakin liikunta tulee harrastettua, niin viikonloppuna on sitten kiva keksiä aina jotain uutta käyntikohdetta. Tässä kun puolison kanssa kahta kotia asutaan eri paikkakunnilla, niin niitä käyntipaikkoja riittää ja yleensä ainakin toiselle ihan uusi paikka ja välillä molemmille, kuten oli menneenä viikonloppunakin. Jostain se tuo nimi putkahti esille ja sehän alkoi sitten kiinnostamaan jo viikolla ja aloin etsimään tietoa Malkakoskesta, joka sijaitsee Seinäjoen Ylistarossa.
Malkakoski on ihmisen rakentama paikka, johon on mm. oma saari tehty ja joki on ohjattu kiertelemään jännästi mutkaillen. Etelä-Pohjanmaallahan tehdään itse, jos joku asia puuttuu, olkoon se sitten järvi tai laskettelumäki, tai tällainen koskipaikka. Vesi oli korkealla joessa, joten odotettavissa oli ihan kunnon kuohuja ja mahtavan matala kosken jylinä kuuluikin heti autosta noustessa. Paikalla olevassa kyltissä lukee vaatimattomasti "Maan Komein keinokoski", on se ainakin Suomen kallein ja tarkimmin suunniteltu, kelpaa siinä Kyrönjoen virrata ja onhan tuo varmasti melojalle unelmapaikka, kun se on suunniteltu täyttämään kaikki toiveet.
Kuvasta näkee hyvin, miten reitti kiertelee, siitä pääsee melojat alas ja kalat ylös :) Melojia oli nyttenkin paikalla, mutta eivät laskeneet koskea, vaan opettelivat taitoja kosken alapuolella. Tuli vähän itsellekkin fiilis, että olispa kiva kun tohtisi, ei ehkä kosken laskua, mutta kun niin paljon silloin aikoinaan kotikulmilla mentiin kanooteilla, veneillä ja milloin milläkin, niin kiva olisi sellaista rauhallisempaa menoa kokeilla vielä tälläkin iällä. Itse olen ehdottomasti tällaisten paikkojen kannalla, ne kun toimii luonnonvoimalla sen jälkeen, kun ne kerran on tehty, ylipäätään sellaiset liikuntapaikat, joissa ylläpitokustannukset on lähes olemattomat, sopii tähän aikaan, kun kaikkea turhaa koitetaan vähentää.
Joki on saatu kyllä kivasti muokattua, osin kivillä, osin betonilla, mutta hyvin istuu betonikin tuohon, ei ole maiseman pilaaja, vaikka joidenkin mielestä varmaan onkin, mutta Suomesta löytyy kyllä ihan luonnonpaikkojakin, nyt kannattaisi tehdä tämäntapaisia enemmänkin ja kohtuu matkan päähän, kun kerran ihminen osaa ja pystyy, niin miksi ei toisi näitä harrastusmahdollisuuksia sitten lähelle? Paikalle pääsee molemmin puolin koskea, tosin autolla joutuu kiertämään, että siihenhän voisi vielä riippusillan lisätä saareen :)
Toiselta puolelta löytyy näköalatornikin, mistä koko alueen näkee hienosti, tämä pitää kyllä muistaa ensi keväänä, kun alkaa Kyrönjoesta jäät lähtemään. Myös laavu oli alueella, mutta se jäi meiltä lähemmin katsomatta, koska laavulla oli iso joukko porukkaa viettämässä jonkinlaista virkistyspäivää, mutta kyllähän tuonne pitää vielä palata ja kunhan vesikin vähän laskeutuu, niin näkee alueen vielä paremmin ja kukaties pääsee kiviä pitkin saareen?
Virta oli vielä niin kova ja kivet märkiä, ettei tuollaiseen ole mitään asiaa mennä vielä hyppeleen, tai sitten ikä vaan on tuonut sen verran jo järkeä päähän, mutta ei tuohon kyllä vakavasti ottaen ole asiaa kenelläkään. Kiva oli kyllä käydä paikalla ihan kahteleen ja oleileen, ei kait sitä aina ole pakko ihmisen suorittaa, joskus riittää, kun istuskelee yhdessä kosken rannalla, antaa auringon lämmittää ja kuuntelee kosken kohinaa :) Itse jäin miettimään, että kuin monessa kunnassa se joki on jäänyt hyödyntämättä, potentiaalia on monessakin paikassa ja näitä paikkoja ihmiset kaipaavat koko ajan enemmän. Ottamatta enempää kantaa EU-miljardeihin ja vihreään siirtymään, niin rakentakaa näitä paikkoja niillä rahoilla, miljoonalla tekee jo aika paljon, se on iso raha, mutta jos sillä saadaan vuosikymmeniksi paikka, jossa ei juuri käyttökuluja ole, niin eipä sillä miljoonalla tälla saralla vastaavaa saada.
Toiseen esimerkkiin tutustuin jo perjantaina, kun lähdin pyöräilemään Kyrkösjärvelle Seinäjoelle, sekin on muuten tehty, kun ei muuten järveä ollut ja nyt sen ympärille on rakentunut vaikka mitä, on uimarantaa, melontapaikka, frisbeegolffia, laavua, kotaa, nuotiopaikkaa yms. ja onpa Seinäjoen asuntomessualuekkin Kyrkösjärven välittömässä läheisyydessä. No ajttelin käydä vähän kokeileen, mutta arvashan sen, että koko järvi on kierrettävä, kun aina tuli uutta nähtävää, välillä sai ajaa penkkatietä, välillä tiheää metsikköä, jossa kapeahko polku mutkittelee metsässä ja välillä mentiin pitkospuita, jossa oikein innostui maastopyörällä kaahaamaan :) Näitä paikkoja nykyihminen tarvitsee, työt kun monellakin rassaa enempi pääkoppaa, kuin koko kroppaa ja nekin harrastaa, joilla se rasittaa koko kroppaa :) Viikolla keskitytään nyt taas vesijuoksuun hallissa, toki tarkoitus olisi käydä pyöräileenkin, mutta sääennuste lupaa nyt niin hyvää, että ehkäpä viikonloppuna jossain välissä pitää käydä katseleen taas jotain kaunista luonnon paikkaakin, tästä se uusi viikko on taas saatu käyntiin, töitä ja haaveita riittää, hyvää uutta viikkoa kaikille! -Markku-

Kommentit