Markun keittiössä

Kun se tuo ravintopuolikin liittyy niin vahvasti ihmisen hyvinvointiin, niin mennäänpäs välillä ruuanlaiton pariin. Pitkään jo tehnyt mieli savulohta ja kun sen on tottunut yleensä itse tekemään, niin päätin sen tehdä tälläkin kertaa. Sää +3 ja sadetta ei houkutellut edes grillikotaan istumaan ja ajattelin kokeilla jotain ihan uutta mallia, jota vielä tässä kohtaa vähän epäilin, mutta kokeilemalla oppii aina jotain uutta. Ruuanlaittohan alkaa aina kaupasta, joten ei muuta kuin ostoksille hankkimaan kaikki tarpeellinen.
Lähes joka marketista löytyy savustuspusseja, merisuolaa ja tietty lohta. Itse olen ajatellut savustuspussien olevan vain ulkokäyttöä varten, mutta kyllä siinä ihan lukee, että uuniin ja grilliin. No rohkeesti vain kokeilemaan, onnistunko savustamaan koko huushollin, vai voiko sillä tosiaan savustaa sisäuunissa?
Kalan valmistaminen tai tässä tapauksessa ihan vain valmis lohifileenpala pitää ensimmäisenä laittaa suolaan ja antaa sen olla suolautumassa jonkin aikaa, tässä tapauksesse noin 2h ja siihen ainut oikea suola on minun mielestä karkea merisuola, voi siitä muutenkin yrittää, mutta jos hyvää haluaa :)
Sitten vain enimmät suolat pois kalanpäältä ja se laitetaan savustuspussiin, tällä kertaa luin ohjeetkin kunnolla, siinä lukee kissankokoisilla kirjaimilla kumpi puoli ylös, olen kyllä kerran sen grilliin väärinpäin onnistunut laittamaan. Uuni alalämmölle niin kuumaksi kuin saa ja paketti uuniin, 15-minuuttia ja puotetaan lämpö 200-asteeseen ja odotellaan vielä 25-minuuttia, tässä kohtaa laitoin uuniin vielä Atrian grilliperunat, siis valmiit tilli-voiperunat alumiinivuokassa. Vähän siinä joutui seuraamaan tilannetta, lähinnä palohälytintä, mutta uunista tuli vain miedohko savukalan tuoksu, toki liesituuletin pitää olla kokoajan päällä, jos ei halua savustaa koko huushollia.
Sitten vaan paketti uunista ja annoin sen vetäytyä n.10-minuuttia ja jännityksellä avaamaan se, ihan näytti savulohelta, kypsyys oli hyvä, ei mennyt kuivaksi, suola sopiva, lopputulos yllättävän hyvä ja ateria kokonaisuutena tilli-voiperunoiden kanssa, oikein hyvä.
Aterian jälkeen mietin, että ei tähän nyt ihan michelin kokki tarvinnut olla, tuntui kun oltaisiin puolisoni kanssa syöty erikoinenkin ateria, joka loppujen lopuksi valmistui melko helposti, tuossa kun kaikki on tehty kokille helpoksi, suolaaminen vain jää itselle ja sitä saa laittaa aika reilulla kädellä.
Savustuspussi on oikein kätevä tapa valmistaa savukalaa, mutta kyllä sen verran paljon on tullut savustettua perinteisin menetelmin, että ei se sille pärjää, siinä kun on oma tunnelmansa laittaa kotaan tulet, odotella hiillosta, kuunnella nuotion rätinää, kuunnella kalan kypsymistä ja antaa savukalan tuoksun levitä ilmaan ja onhan se muutenkin yleensä sosiaalisempi tapahtuma :) Kelien lämmetessä ruuanlaittoa harrastetaan siis enemmän myös ulkotiloissa, eikä sen tarvitse aina olla makkaraa, nyt saatiin omega kolmoset ja proteiinit hoidettua, oliko hyvä peruste? :) -Markku-

Kommentit