Ansion mukaan

Jos mietit kesälomalle tekemistä ja haluat kokea mieleenpainuvan reissun, niin vahva suositus on, että lähdet päiväksi Ansion mukaan. Kaljaasi Ansio tekee purjehduksia Kalajoella ja matka suuntautuu Maakallan saarelle. Plassin kyläyhdistyksen sivulta näkee lähdöt ja sen, minkä verran paikkoja on vapaana, toki sen voi varata itselleenkin tai vaikkapa työporukalle, myös hääseurueet sitä on varannut ja vihkiminen on tapahtunut Maakallan kirkossa. Hommaa pyöritetään talkoohengessä ja onhan alus itsekin syntynyt talkoovoimin.
Kaljaasi Ansio kiinnitettynä Maakallan laituriin, en lähde itse aluksesta enempää kertomaan, koska se on esitelty kyläyhdistyksen sivulla aina vaiheittain sen tekemisestä asti, mutta kyseessä siis puurakenteinen purjevene. Matka alkaa Rahjan kalasatamasta Kalajoelta, jossa miehistö ottaa vieraat vastaan ja sitten lähdetään Maakallaa kohti. Alkumatka menee helposti miehistön juttuja kuunnellessa ja alukseen tutustuessa, sieltä löytyy paikkoja niin ulkoa, kuin sisältäkin, niille joilla on taipumusta merisairauteen, on ulkopaikka paras. Kelistä riippuen matkaa taitetaan purjeilla tai moottorilla, sataman läheisyydessä mennään koneella, mutta joka reissulla myös purjeet nostetaan, sitä pääsee kokeilemaankin ja on kyllä hieno tunne päästä nostamaan iso purje ylös.
Keula kohti Maakallan saarta ja säästä riippuen saari saattaa näkyä jo kaukaakin. Matkalla tarjotaan lohikeittoa lisukkeineen ja jos ei merisairaus vaivaa, niin kyllä se hyvältä maistuukin lisukkeineen, veneen kannella tai sisällä, myös kahvia on tarjolla pullan kanssa ja sitä voi vapaasti hakea kajuutasta, siinä aika ja kiire pysähtyy, kun vene lipuu ja nautit vaikka ne kahvit kannella, purjeella kun mennään, niin moottorin äänikään ei häiritse, kuulet sen meren kohinan, kun alus halkoo aaltoja, sitä on vaikea kuvailla, se pitää kokea.
Jossain kohtaa matkan taituttua pääset huutamaan maata näkyvissä, kun Maakallan saari näyttäytyy ja suurimpana rakennuksena näkyy kirkko, myös kalastajien mökkejä näkyy. Kun alus on saatu laituriin ja portaat paikoilleen, niin jokaisessa herää pieni seikkailija, joka haluaa nähdä, mitä saarelta löytyy. Tällaisen kulinaristin sieraimiin leijailee ainakin savustetun kalan tuoksu ja saarella onkin tarjolla lämmintä savusiikaa ja voin luvata, että maistuu :) Kun katsoo saarella asuvien menoa, niin voi todeta, että täällä aika katsotaan kalenterista, ei kellosta, mihinpä siellä kelloa tarvitsisi, kun aika tuntuu pysähtyneen. Maakallalla on mielenkiintoinen historia ja siitä löytyy kyllä tietoa, joten kannattaa perehtyä vaikka ennakkoon, mistä saaresta oikein on kyse? Puhutaan Kallankareista, johon kuuluvat Maakalla ja Ulkokalla, joissa päätäntävaltaa käyttää karikokous, jota olen joskus itsekin ollut seuraamassa, mutta siitä löytyy niin paljon tietoa, etten ala sitä tässä uudelleen kirjoittamaan.
Maakallan kirkko ei järin suuri ole, mutta harvoimpa siellä väkeäkään enempäänsä on, toki siitä on tullut suosittu häidenviettopaikka, on takuulla omanlaiset häät, kun purjehtii matkat kirkkoon ja takaisin.
Kirkko ei turhaan hienoudellaan komeile, mutta oma tunnelmansa siellä on ja voihan siinä aistia ajankulun vuosisatoja taaksepäin, on siinä varmasti monta merimiestäkin istunut reissuillaan. Kaikkea nähtävää löytyy siis saareltakin, siellä on oma aikansa tutustua siihen ja itse ainakin tykkään jututtaa paikallisia kalastajia, niiltä kuulee aina hyviä tarinoita, osa voi kyllä olla hieman legendaakin, joka on vuosien saatossa vähän värittynyt :)
Kotimatkan yksi hienoimpia hetkiä oli, kun sai tarttua ruoriin purjeilla mentäessä, sitäkin pääsee kyllä kokeileen miehistön opastuksessa, tuntuu aika makeelta olla tuollaisen aluksen ruorissa ja kotimatka taittuu muutenkin leppoisasti, edelleen kahvista nauttien, monella on ehkä menomatkan jännitys mennyt ohitse ja tunnelma on vähintäänkin leppoisa :)
Kaljaasi Ansio kuvattuna Rahjan kalasatamassa Venetsialaisten aikaan, komeassa kuutamossa ja tunnelma, kuin kyseessä olisi aavelaiva. Jos siis kaipaat jotain erilaista lomapäivällesi tai vapaapäivälle, niin ei muuta kuin Ansion mukaan, tulee unohtumaton reissu ja jotain ihan erilaista, jossa kiireelle ei ole tilaa. Nyt alkaa sitten itselläkin purjehduskuume nousta, vanhoja muistellessa, toivottavasti tänä kesänä pääsee taas vesille, onneksi kesä ja loma on vielä edessä :) -Markku-

Kommentit