Nyt kannattaa mennä Weteraanikonepäiville

Täällä ne jälleen on, nimittäin Weteraanikonepäivät, perinteinen tapahtuma, jonka korona jätti viimevuonna väliin, nyt on taas tilaisuus mennä ja se kyllä kannattaakin käyttää. Tapahtuma kasvaa vaikeinakin aikoina ja kun ohessa kasvaa myös Romperock iltatapahtuma, niin kaikille löytyy jotain, vieläkö tapahtumaan kuuluu rompetori, jossa on myös iltatori, niin aarteenetsijöillekkin on tarjontaa. Itse on jo weteraanikävijä, kertoja en ole laskenut, mutta puhutaan noin kahdestakymmenestä, siis vuodesta, tapahtumahan on kolmipäiväinen, joten päiviä lienee noin 50. Valtava määrä talkootunteja, jonka tutun näköinen väki jaksaa vuodesta toiseen tehdä, iso kiitos heille, jotka kaupunkiin tällaisen tapahtuman järjestää, koko kaupunki on täynnä turisteja, kaupoissa on väkeä, palvelut ovat käytössä, lisäksi suuri valtakunnallinenkin näkyvyys Oulaisten kaupungille. Kaupunki saisi olla minun mielestäni isommalla roolilla mukana tapahtumassa, on kuitenkin yksi suurimpia tapahtumia, jollei suurin koko kaupungissa. Vanhaankin mahtuu uutta ja tänävuonna se on tervahaudan poltto, viimeksi sitä on Oulaisissa poltettu 60-luvulla, joten 70-luvulla syntyneelle se on uusi kokemus ja juuri se houkuttelikin heti paikalle, kun tapahtuma avautui, oli jännä nähdä tuollaisenkin sytyttäminen.
Tervahauta sytytettynä, ei ihan tuosta vaan juttu, vaan vaatii pitkän rakentamisen ja ammattitaitoa, tai sanotaan perimätietoa, jota on nyt jaettu nuoremmillekkin, on hienoa että perinteet eivät katoa, vaan tieto liikkuu nuoremmillekkin polville. Tervan ja savun tuoksu leijaili aina pihamaalleni asti illalla, piti oikein käydä pihalla sitä nuuhkimassa illan viilennettyä, vahdit siellä on päivystämässä kokoajan ja aamulla oli jo kuvia saadusta tervastakin.
(kuva tapahtuman esitteestä) Tapahtuma alue on laaja, joten hyvin tohtii sinne mennä poikkeusaikanakin ja kun alueen kiertää, ei tarvitse nälkää nähdä, löytyy makkaraa, keittoa, pyttipannua, lättyjä yms. toki ihan vihanneksia ja muutakin terveellistä voi alueelta ostaa. Törmänhovilla on ihan oikea ruokailu, jossa voi käydä syömässä, kojuja on paljon, joten limonaadiakin saa ostettua sieltä täältä, bajamajoja löytyy myös monin paikoin, jos tarvetta on. Paikalle pääsee bussikyydillä keskustasta ja monelta pysäkiltä, omalla autolla voi saapua ja liikenteenohjaus opastaa parkki-alueille. Traktoriparaati ajaa välillä näytöstyyliin ja sieltä voi aina bongata jotain hyvin erilaista.
Myös autokentälle näkee eriajan autoja ja moni muisteleekin siellä nuoruuttaan ja ensimmäistä autoaan, autot myös ajavat kaupungille ja illalla sitten on iltacruising Piipsjärven ympäri, jonne mopotkin kohta starttaavat ja aion sen sinne lähteä kyllä tästä katsomaankin :) Paikalla on työnäytöksiä, unohtamatta käsitöitä yms. joita on vanhoilla rakennuksilla ja jos joku luulee, että tämä on miesten tapahtuma, niin ei ole, tässä on myös naisväki yhtälailla mukana, samoin nuoria on ilahduttavasti paikalla ja töissä, tai siis talkoissa.
Nuoret sepät mestarin opissa, näin ne kädentaidot siirtyy polvelta toiselle ja moni oppii historiaa paljon päivänaikanakin.
Jos takataskussa on muutakin, kuin makkara ja kahvirahat, niin voit ostaa vaikka moottorisahaveistoksen, kuten näkyy, niin puu taipuu moneen osaavan käsissä, näitäkin veistellään työnäytöksenä ja pienempiäkin patsaita löytyy, jos ei nyt Juicesta satu tykkäämään :) Tässä oli pikainen pintaraapaisu, kannattaa käydä itse kokemassa ja katsomassa, ei näitä tapahtumia liikaa ole ja tänne on varsin kohtuuhintaiset liput. Paljon jäi varmasti mainitsematta, mitä kaikkea tapahtumasta löytyy, mutta kuten aiemmin mainittu, kaikille on jotain ja ihmisiä kiinnostaa eri asiat, niin jokainen voi seurata mielenkiinnon kohteita, tai nauttia yleisestä kivasta ilmapiiristä ja jututtaa tuttuja ihmisiä :) -Markku-

Kommentit