Isonkyrön 1700-luvun markkinoilla

Kun haluaa kokea vanhanajan markkinahenkeä ja muutenkin vanhanajan tunnelmaa, niin suunnaksi kannattaa ottaa Isonkyrön 1700-luvun markkinat, jossa ei myydä metrilakua tai muoviautoja, vaan käsitöitä, omia leipomuksia ja kättentöitä yleensäkkin. Itse olen ollut menossa jo kahtena vuotena, viimevuonna ne jouduttiin perumaan, lähellä oli ettei pääse tänäkään vuonna, mutta kun tilaisuus tuli, niin päästävä oli ja se kyllä kannatti, toivottavasti pääsen myös ensivuonna.
Kun on seppien sukua, varmaan noilta 1700-luvun ajoilta asti, niin kiinnostaa aina lähteä katsomaan, kun tehdään käsitöitä työnäytöksenä ja voi nähdä, miten ennen kaikki valmistettiin itse, kiva nähdä, että tuota taitoa on viety eteenpäin ja nykypäivänäkin voi nähdä vielä raudan takomista. Meidän suvun viimeinen seppä on näillä näkymin enoni, joten ei siitä niin kauan ole, kun tällaistakin työtä on tehty. Mutta lähdetäänpä liikkeelle aina saapumisesta alueelle.
Maantieltä on hyvät opasteet alueen parkkialueelle ja liikenteenohjaajat viittovat tietä, parkkimaksu on 2 euroa ja jos tuntuu kalliilta, niin sillä rahalla pääsee sitten Zetori kyydityksellä itse markkina alueelle, jonne on hieman matkaa. Tuttu päkätys alkaa kuulumaan ja sieltä kaartaa Zetor A25 kärry perässä, "rahastajana" on tomera nuori isäntä, joka pitää säännöistä kiinni, ilman maskia kyytiin ei ole asiaa ja autokunnittain istutaan turvavälein kyytiin. Muutaman minuutin matka ja ollaan alueella, näyttää kyllä kiinnostavalta miljööltä kaikkineen ja osa on pukeutunut ajan hengen mukaisesti, sitten vaan tutustumaan tapahtumaan.
Tietullihan se ensin on maksettava, että alueelle pääsee, mutta se on euron per henkilö, että ei nyt mahdoton summa ole, mutta kannattaa varata vähän käteistä mukaan, vaikka monella myyjällä käykin kortti. Sitten saadaan tarrat käsiin maksetusta tietullista ja päästään itse alueelle, mahtava vanhanajan tunnelma ja heti käy selville, että täällä myydään käsitöitä, ei rihkamaa, jostain kantautuu musiikkia korviini, samoin hyvän ruuan tuoksu sieraimiin, nyt ollaan oikeilla markkinoilla, ainakin minun mielestä ja monen muunkin, koska väkeä on paljon, mutta tällaisessa tapahtumassa voi liikkua turvavälit huomioiden ja voit itse säädellä, kuin suureen väkijoukkoon ahdautut.
Paikka on upea tällaisen tapahtuman järjestämiseen, eikä tällainen mihinkään marketin pihaan sopisikaan, vanhat rakennukset luovat sen oikean tunnelman tähän ja vieressä virtaava joki täydentää koko alueen, mäellä seisoo kirkko ja kaikesta huokuu 1700-luvun tunnelma.
Varsin hyväntuulisia sotilaita ja ajanhengen mukaisesti pukeutunut naishenkilö, jotka kertoivat tapahtumasta ja vähän historiaakin, näin ensimmäistä kertaa mukana olevalle, jossa kävikin ilmi, että kirkkoa restauroidaan ja se on sitten ensivuonna taas tapahtumassa mukana. Itse tykkään aina jututttaa paikallisia ja kuulla alueen historiaa, onhan oma mummokin kotoisin ihan vierestä Ylistarosta Untamalan kylästä.
Alueen historiasta kertoo myös jokirannassa oleva muistomerkki, Kyrön kirkolla puhjennut kahakka aloitti Nuijasodan, jolla on oma historiansa, mutta näin näihin historian tapahtumiin tulee aina tutustuttua.
Monenlaisia käsitöitä on tarjolla ja todettakoon, että väkeä on vauvasta vaariin, joten jokaiselle löytyy jotain. Itse ostan karamellia, sellaisia joita ei myydä jokapaikassa ja kun puoliso innostuu katsomaan käsintehtyjä korvakoruja, haistan tilaisuuden olla herrasmies, kuten tuohon aikaan on varmaan oltukin ja ostan lähestyvän nimipäivän kunniaksi pohojalaaset korvakorut :) Monenlaista kerettiin näkemään ja monenlaista nähtävää olisi ollut vielä tarjollakin, kiva erilainen tapahtuma, kannattaa käydä katsomassa ja kokemassa, saat erilaisen kokemuksen, voit jututtaa iloisia käsityöläisiä, joille pitkään aikaan tuli tilaisuus päästä myymään tekemiään tuotteita, iso arvostus kaikille tekijöille, jotka teollisena aikana vielä näitäkin tekevät. Jään odottelemaan ensivuotta, tästä toivottavasti tulee perinne reissu. -Markku-

Kommentit

Suositut tekstit