Venetsialaisviikonloppu

Ajattelin ensin, että kirjoitan mielensäpahoittajien aikakaudesta, mutta kalenteri näyttää, että edessä on venetsialaisviikonloppu ja voihan olla, että kirjoituksellani olisin pahoittanut vaan sitten enemmän mieliä, joten keskitytään mukavampiin asioihin ja onhan tässä allekirjoittaneella kohta vuosilukemakin vaihtumassa yhden isompaan. Venetsialais kulttuuri on nyt levinnyt jo koko maahan ja niitähän vietetään jo jokaisessa sisämaan kuppilassakin, raketteja myydään marketeissa yms. myyntipisteissä. Venetsialaisia vietettiin alunperin rannikolla, veneily- ja huvilakauden päättäjäisinä ja ainakin oman kotipitäjän, Pyhäjoen porukat muistaa Rannikon Venetsialaiset, joka oli yksi suurimpia, jollei suurin tapahtuma koko vuonna Pyhäjoella. Koulut oli alkanut, illat pimeni, elokuun lämpimät illat ja venetsialaiset Tervon kalasatamassa, siinä oli sitä jotain, jota odotti laaja ikähaitari. Tapahtuma kasvoi vuosi vuodelta ja itsekin talkoolaisena muistelisin, että oli suurimmilaan sinä vuonna, kun tapahtuma alkoi jo iltapäivällä ja paikalla oli benji-hyppy mahdollisuus. Sitä toki allekirjoittaneellekkin tarjottiin ja vieläpä ilmaiseksi, kun oli järkkärinä paikalla, mutta hyppäämättä jäi :) Tapahtuman järjesti Pyhäjoen Meripalastusyhdistys Ry, jossa itsekin olin tuolloin mukana, talkoot alkoi jo viikkoja ennen tapahtumaa ja siihen teki pieni porukka suuren määrän työtä. Tilausta venetsialaisille olisi vieläkin, se vaan tarvitsisi jonkun vetäjän ja talkooporukan, se ei nykypäivänä tahdo enään onnistua, mutta moni niitä muistelee ja haikailee niiden perään.
Venetsialaiset ovat veden, tulen- ja valonjuhla ja nykyään raketteja myydään siis ihan kaikille, joita nyt voi sitten ampua itsekseen, toki kannattaa pelastuslaitoksen ohjeet lukea, ennen suurempaa ilotulitusta. Kalajoen Hiekkasärkillä on perinteisesti ollut aika massiivinen ilotulitus ja on tänäkin vuonna, vaikka muuta ohjelmaa onkin peruttu osittain. Aikaa sinne menoon ja poistumiseen kannattaa varata reilusti, sieltä ei autoletkassa lähdetä ihan tuosta vain pois, vaan hitaasti matelemalla. Jokainen kun koittaa löytää sen parhaan katselupaikan, niin yksi vuosi kävi sitten näin.
Raketin rakettia ei tullut nähtyä, mutta Kaljaasi Ansio kuunvalossa pelasti illan, on jotenkin ainakin omasta mielestä osunut kerrankin oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. No rannalta sen parhaiten näkee, tai siis niin läheltä ampumapaikkaa, kun järjestäjät antavat mennä, on jännä kokemus, kun lämpimässä elokuun illassa olet hiekkarannalla ilotulituksen äärellä.
Liekkö vaihtuvat ikälukemat tai yleinen väsymys, mutta tänä vuonna taitaa riittää ihan tunnelmointi pienehköllä porukalla, joskin aion kyllä syntymäpäiväni kahvitella tuttujen kanssa, tähän maailman menoon mahtuu niin paljon ikävää uutisointia, huolia, murheita stressiä, että juhlitaan silloin, kun sen aika ja paikka on :) Kerrankin näyttää vielä säänhaltijakin olevan puolella, joten nyt nautitaan kesäisestä lämpimästä elokuun viikonlopusta.
Ja vaikka tässä tämän painon kanssa koitetaan saada jotain aikaan, siis alaspäin, niin ehkä tänä viikonloppuna voin suoda sen pienen hetken, hyvässä seurassa ja grillata :) Ja voihan sitä tehdä järkivalintoja senkin suhteen, grillaaminenhan ei ole ollenkaan huono tapa, siinähän se rasva tippuu nuotioon :)
Laitetaan siis kynttilät ja lyhdyt palamaan viikonloppuna, nautitaan vielä kesäkauden päättäjäisistä, pahoittakoot toiset mielensä, niitä riittää, kun puolueet pitävät kesäkokouksiaan. Tuohelassa arki jatkuu normaalina, jopa liiankin arkisena, mutta sitä se tämä lomanjälkeinen elämä on ja syksy yleensäkkin, onneksi tulee sitten torstai ja ollaan taas toivoa täynnä, joten nyt on hyvä hetki alkaa valmistautuun Venetsialaisviikonloppuun. -Markku-

Kommentit