Vuosi muutos-valmennusta

Varmaan moni samassa tilanteessa, kuin minäkin olin vuosi sitten, muistan vieläkin aamun, kun loman jälkeen menin töihin, kävin aamulla vaakalla ja ennätystähän se näytti. Töissä kahvitunnilla keskustelu kääntyi yllättäen lomakiloihin, onhan se kestosuosikki varmaan monessakin työpaikassa. Muistin siinä samassa, että minullahan on Smartumillakäyttämätöntä saldoa, menin koneelle ja kirjoitin hakusanaksi Smartum laihdutus ja sieltäpä niitä vaihtoehtoja alkoi tulla. Niin monenlaista on tullut kokeiltua, että osasin karsia paljon pois, dietit toimii vain hetken, ihan ehdotonta ruokavaliota en halua, se pitää olla jonkinlainen elämäntapa ja niinpä kiinnostuin muutos-valmennuksesta. Ei muuta kuin seuraavaan alkavaan ryhmään mukaan ja myönnän että tässä vaiheessa ajattelin valmennuksen keskittyvän painonpudotukseen, mutta pian selvisi, että tarkoitus ei ole keskittyä pelkästään ruoka-ohjeisiin, vaan kyse on kokonaisuudesta.
Elämäntapamuutoksessa tärkeintä lienee, että mieli on mukana ja olet asenteella mukana, jos tekeminen on pään hakkaamista seinään, niin tietää jo lähtiessä, että ei siitä mitään tule. Muutos-valmmenus opetti paljon näkemään asioissa ne hyvät puolet ja näinhän se toimii elämässäkin, siitä tulee parempaa, kun opit näkemään ne hyvät asiat, mitä sinulla on, eikä sitä, mitä sinulta puuttuu. Kiitollisuus päiväkirjan pitäminen oli yksi sellainen jakso, joka erityisesti itseä kosketti, elämä ei ihan helpoimmasta päästä ole ollut, kun on mm. kipusairaus kulkenut mukana 28-vuotta, mutta se on opettanut kiitollisuutta, mutta aina sitäkään ei muista, ennen kuin ne asiat kirjoittaa paperille. Moni varmaan ajattelee, että tärkeintä on laihtua, niin minäkin ajattelin aluksi, mutta luentojen edetessä tajusin, että kyse on paljon muustakin ja suuremmasta asiasta.
(kuva internet) Ei ei minusta tullut kreikkalaisjumalan näköistä, tai siis tuollaista atleettista lihaskimppua, no ehkä se ei ollut ihan tarkoituskaan, mutta kyllä se monesti on meillä niin ulkonäköpaineista, mutta onneksi sekin yleensä helpottaa tässä keski-iässä ja hyväksyt itsesi sellaisena, kuin olet. Ulkonäkö ei pitäisi olla se määräävä tekijä, itselle suurin motivaattori on lopulta kuitenkin sairaudet, jotka helpottaa painonlaskun myötä, vaikka jokainen meistä ylipainosta kärsivä haluaa toki näyttää hoikemmalta.
Liian usein vaaka on se meidän hyvinvoinnin mittari, toki sitäkin seurataan, mutta se ei saa olla pääroolissa, kyllä se hyvinvointi mitataan ihmisen kokonaisvaltaisessa olossa ja jaksamisessa, alkuun hieman jopa petyin, että muutos-valmennuksessa ei keskitytty varsinkaan alkuun niin tarkkaan painonseurantaan, vaan tekemään muutoksia ja asioita oikein ja tämä on se oikea tie. Muutos-valmennus menee enempi sun mieleen, kuin kehoon ja laittaa sinut miettimään asioita, vaikka konkreettisia ohjeitakin tottakait tulee, mutta ei mitään suoraa dieettiohjetta, vaan annetaan ajatus, jota sitten työstät ja sovellat.
Muutos-valmennus ei ole ehdoton oikeastaan missään, eikä meidän pidä itsekkään olla, ehdoton kieltäytyminen tahtoo jossain kohtaa kostautua ja se, että joskus suot itsellesi sen pienen herkutteluhetken parantaa ainakin sun mieltä ja voi olla, että jaksat sen jälkeen jopa paremmin taas keskittyä syömään terveellisesti?
Vuoden aikana oppi suosimaan mahdollisimman prosessoimatonta ruokaa ja mikäs sen parempaa, kuin itse poimitut marjat, siinä saat vähän hyötyliikuntaa samalla ja tiedät mistä ruoka on peräisin. Itse opin käyttämään marjoja mm. smoothien muodossa ja valmmuksessa on myös reseptikirja käytössä.
Valmennus kannusti kokeilemaan rohkeasti myös erilaisia liikuntajuttuja ja niinpä tuli itsekin kokeiltua itselle uusia lajeja, tässä kuva, kun vuokrasin Fatbiken ja pysähdyin nauttimaan järvimaisemasta ja nauttimaan olosta. Muutos-valmmenus ei siis työnnä sinulle pakottavia ohjeita, vaan antaa luennoilla sen ajatuksen, jota alat sitten itse työstämään ja minusta tuntuu, että moni asia alkaa nyt vasta työstymään kunnolla, vaikka vuosi tulikin jo täyteen ja saavutin ns. kulta jäsenyyden, mutta ne on hautunut ajatuksissa ja konkretisoituvat vähitellen sitten käyttöön. Jos haet pikavoittoa, niin tämä juttu ei ole sinun, mutta jos haluat muutakin, kuin laihtua, oppia ajattelemaan elämääkin erilailla, niin silloin tämä on sinun juttu. Välillä vuoden aikana voi tulla turhautumista, kyllä minäkin mietin välillä lopettamista, mutta päätin sitten kuitenkin jatkaa loppuun asti, vaikka se ei minusta mitään laihaa tehnytkään, niin sai ajattelemaan monen asian erilailla ja nyt minulla on mielessä paljon oppia, jolla elämäntapamuutosta jatketaan. -Markku-

Kommentit

Lähetä kommentti