Oulaisissa hiihdettiin kulttuurin puolesta

Oulaisissa vietettiin alakulttuuripäivää kuolevankorttelinympärihiihdon merkeissä lauantai-iltana, tapahtuma toimi lähtölaukauksena ns. Bergströmin kiinteistön kulttuurihankkeelle, kiinteistölle mietitään käyttöä, kun se tällä hetkellä on suurimmaksi osaksi tyhjillään. Kiinteistön omistaa Oulaisten kaupunki ja rakennus on suojelukohde, joten se asettaa omat rajoitteet rakennukselle, ainakaan sitä ei pureta. Mutta sitten itse tapahtumaan, jota piti kyllä lähteä paikanpäälle katsomaan, sen verran erilaiselta tapahtuma kuulosti ja toki kiinnosti kaikinpuolin, eikä ennen ole tullut nähtyä hiihtäjiä syyskuun alussa, eikä ylipäänsä Oulaisten keskustassa.
Sanoisinko rohkeat hiihtäjät maalissa, jotka pistivät itsensä likoon kulttuurin puolesta ja kiersivät Bergströmin taloa suksilla ja jos joku ihmettelee tummia asuja, niin hiihto tapahtui surupuvuissa. Mistä ihmeestä sitten hiihtotapahtuma keskelle kaupunkia? No paikallahan oli tunnettu taiteilija Kari "Tykylevits" Tykkyläinen, joka oli paikalle saapunut suksineen, välineet oli siis tapahtuman puolesta ja olipa siinä asujakin roikkumassa hengarissa, jos oma vaatetus liian iloiselta näytti. Tykkyläinen on tunnettu kukkamekkokorkokenkähiihdoistaan, sekä tietty taiteilijana ja Youtubesta löytyy videoita katsottavaksi paljon.
Satuinpa pääsemään heti torille mentyäni vaihtamaan pari sanaa Karin kanssa ja saatiin ihan yhteiskuvakin otettua :) Leppoisa mies, olisi siinä juttua varmaan riittänyt pitkäänkin, mutta ymmärrettävästi Karilla oli muutakin puuhaa sillä hetkellä, mutta kiva nähdä ihan livenä paikalla ja lyhyen tapaamisenkin perusteella voitanee sanoa, että puhutaan persoonasta. Ehkäpä tässä nähdään jonkun tapahtuman merkeissä taas?
Siinäpä suksia valittavaksi, jotka oli siis paikalle toimitettu ja monotkin kiinnitettynä, että ei muuta kuin sopivia valitsemaan, itse vetosin kipeisiin nilkkoihin ja olishan ne kipeät ollut viimeistään hiihdon jälkeen, jos ylipäänsä kävelykunnossa? Suksilla hiihdettiin tiettävästi ensi kertaa asfaltilla, ovat aiemmin olleet vain suo- ja nurmikkokäytössä. Tykkyläisen mukaan eivät tarvitse voitelua, "pohjaan voi halutessaan sylkäistä" oli taiteilijan ohje voiteluun, no pito ainakin hyvä :) Suksia olisi kyllä riittänyt isommallekkin porukalle, mutta ilahduttavan moni niihin kuitenkin tarttui ja hiihtäjiä oli ihan joukoksi asti.
Hiihtäjät kierroksellaan, varmaan kohtalainen ihmetys niille, jotka tapahtumasta eivät olleet lukeneet tai eivät olleet tietoisia? No ainakin näkyvyyttä tulee tapahtumalle mm taiteilija Tykkyläisen kautta, seuraajia kun on paljon eri kanavilla. Tulee Oulainen tunnetuksi kulttuurista ja onhan tämä kulttuurikaupunki jo ennestään, kun on musiikkiviikot, maailman kuulu kuoro yms.
Tapahtuman avajaispuhetta pitämässä kulttuurituottaja Anna Koivukangas ja taiteilija Kari "Tykylevits" Tykkyläinen. Suuremmitta puheitta hiihtäjät pääsivät matkaan ja saipa halutessaan maksaa pienen sponsorirahan per hiihdetty kierros, kulttuuritoiminnan hyväksi.
Bergströmin kiinteistössä toimiva Korona Galleria oli myös auki ja siellä on Risto Niemelän valokuvanäyttely, upeita kuvia, kannattaa käydä katsomassa. No jälleen ollaan kokemusta rikkaampia ja jos tapahtuma hieman erikoiselta kuulosti, niin sitä se varmaan olikin, mutta tuskin aiheutti kenellekkään mitään mielipahaa, paikalla kuulunut Oulaisten karaokekerhon laulukin kuulosti sen verran korkeatasoiselta, että edes siitä ei voinut mieltänsä pahoittaa, päinvastoin torilla oli iloisia ihmisiä näkemässä toisiaan. Kiinteistössä toimiva tapaamistupa Oulaisten olotila on vasta avattu ja jotenki oli pysähdyttävä hetki, kun kaksi vanhempaa miestä näkivät toisensa, eikä ollut toisiaan tuntea, kun ei ole kohta kahteen vuoteen päässyt oikein minnekkään? Sai jotenkin ajattelemaan tätä aikaa, joka oli jo ennen koronaa ja nyt se on vain vahvistunut, me ihmiset istutaan kotona ruutujen äärellä, eikä enään tavata toisia. Varmaan moni kaipaa niitä kontakteja toisten kanssa, juttuseuraa ja näkemistä, yhteistä tekemistä jne. ja tässä kulttuurilla on ollut ja tulee olemaan iso rooli, se yhdistää ihmisiä, tarjoaa niitä ilonhetkiä ja joskus jotain hyvin erikoistakin, kuten lauantai ilta Oulaisten torilla. -Markku-

Kommentit