Kiitos Oulainen

Kun vuonna 1998 tapahtui suuri muutos elämässä ja oli aika muuttaa maalta kaupunkiin, toisinsanoen Pyhäjoelta Oulaisiin. No ei se nyt valtava loikka ollut, mutta mieleen on jäänyt kun asioin Saaren Pekan liikkeessä ja sain kehotuksen mennä ajeleen silloisen Halpa-Hallin liukuportailla, sellaiset kun nyt kaupungista löytyi. Kylä sinällään oli jo tuttu ennestään, olihan siellä tullut kuljettua ja opiskeltuakin 90-luvun alussa. Nyt 23-vuotta myöhemmin elämä vei eri suunnalle ja aloin miettimään Oulaisten vuosia? Päällimmäinen ajatus ei ollut alkaa haukkumaan entistä kotikaupunkia, ennemminkin kiittää niistä asioista, mitä tuona aikana on ehtinyt tapahtua ja paljonhan noihin vuosiin mahtuu. Tuttu joki on aina virrannut vierellä, aikoinaan kotitalo oli jokisuulla Pyhäjoella ja nuo vuodet vietettiin sitten vähän ylempänä juoksulla.
Vähitellen joen merkitys on kasvanut jälleen Oulaisissakin, ennen se toimi uittojokena, mutta nykyihmiselle se on lähinnä virkistyskäyttöön ja siinä on vielä paljon potentiaalia hyödyntämättä. Mutta mennään hetkeksi muisteloihin, vanhin lapsi syntyi Oulaskankaalla samana vuonna, kun paikkakunnalle muutettiin, kaikki kolme lasta sai syntyä Oulaskankaalla, joka oli kyllä alueen jonkinlainen sydän, siitä kuului pelkkää hyvää ympäri maakuntia, moni sen lakkauttamisesta ei ole toipunut vieläkään, se oli järjetön päätös, joka tehtiin aivan muualla, kuin Oulaisten päättäjien keskuudessa, kaikkiin vaatimuksiin vastattiin, mutta se ei riittänyt, kun päätös oli tehty jossain ylemmällä taholla, sitä ei olisi ikinä pitänyt tehdä. Omat lapset siis sai syntyä siellä, käydä päiväkodin ja eskarin Metsolassa, koulut on ollut kunnossa, nuorimmainen opiskelee edelleenkin Jedussa, en minä kouluja voi moittia, monessa paikassa ollaan paljon huonommassakin tilanteessa oltu. Oma työ oli 21.5-vuotta Ylivieskassa, mutta asuinpaikka pysyi Oulaisissa, siellä oli minusta sopivasti kaikkea, vaikka usein kuulee, ettei siellä ole mitään? Jäähalli, edelleen maakunnan parhaita, lähes Mestis tason halli, aiheutti aikoinaan kovasti juttua, mutta on tarjonnut harrastuspaikan aina uusille ja uusille ikäluokille, siellä mekin pojan kanssa on aikaa vietetty.
Melkein kylpylätasoinen uimahalli, jonne tullaan kauempaakin uimaan, kuten aikoinaan tultiin Pyhäjoelta koulusta edelliseenkin halliin uimaan, liekköhän tulevat vieläkin? Paikasta aikoinaan kova vääntö, mutta eiköhän halli ole paikkansa löytänyt ja ympärille on rakentunut ja rakentuu hyvinvointia. Jään kaipaamaan vesijumppaa ja kevään aamuja vesijuoksussa eläkeläisten kanssa.
Kuntoon laitettu urheilukenttä uusine huoltorakennuksineen, jossa monet Hippokisat ja Pekan pinkaus on aikoinaan lasten kanssa vietetty, nyt alue on kunnossa ja siellä kelpaa taas tulevien urheilijoiden treenata. Kaupunki on pystynyt vastaamaan harrastuspaikkoihin hyvin, ottaen huomioon, että ei ole helppo yhtälö, kun väki vähenee ja monenlaista pitäisi rakentaa, mutta vertailun se kestää mihin tahansa samankokoiseen kaupunkiin. Kuntoportaat löytyy nyt kahdestakin paikkaa, voisi sanoa, että kaikki tulee ajallaan, niin myös nyt tapetilla oleva Väinölänranta, se vain ottaa oman aikansa, mutta tehkää se vaikka vaiheittain, pääasia, että teette sen. Samoin toivon, että Oulaisiin rakennetaan uusi päiväkoti, ei ole minun tehtävä enään muualta huudella, mitä pitäisi tehdä, mutta kun nyt minunkin verot sinne juoksee vielä vuoden loppuun asti, niin heitänpä ajatuksen päättäjille mietittäväksi :)
Kuvassa Käpälämäen päiväkoti Ahonkylässä Ilmajoella. Tehkää rohkeasti omannäköinen päiväkoti, joidenkin silmään jopa erikoinenkin, mutta päiväkoti voi olla muutakin, kuin neljä nurkkaa, harjakatto, harmaa väriltään ja yleisilme navettaa muistuttava, nyt vaan rohkean innotiivinen suunnitelma ja kun Oulainen on koulukaupunki, niin miksette tekisi siitä opetuspäiväkotia? Lastenhoitajan koulutus samaan paikkaan, niistä on pula ja tulee olemaan vielä suurempi tulevaisuudessa, siihen vain yhdistetty koulutus nyt ja opettelupaikka uuteen päiväkotiin. Itse sain edellisen työni puolesta arkkitehtitoimistossa olla suunnittelemassa Oulaisiin monia juttuja ja itseasiassa viimeinen työnikin oli Oulaisten kaupungille. Viikonloppuna tuli Oulaisissa käytyä ja pikainen ajelukierros kaupungilla näytti, että uutta rakennetaan, rivitaloa, ensihoidontiloja, paloasemanremonttia...se ei ole kuolevan kaupungin merkki, vaan kasvavan kaupungin merkki, asiat ottaa joskus vaan aikaa toteutuakseen, mutta niin kauan, kun uutta rakennetaan, ei ole huolta. Kiitos siis Oulainen vuosista siellä, monenlaisessa sai olla mukana, yksi kausi teknisenlautakunnan päättäjänäkin, paljon jää tuttuja ihmisiä sinne, mutta nähdään, kyllä sitä konepäiville pitää ainakin tulla, kun on tottunut käymään ja välillä ihan muuten vaan. Uskokaa tulevaisuuteen, tehkää rohkeita uudistuksia ja viekää kaupunkia eteenpäin. Kiitos! -Markku-

Kommentit