Toista kuukautta Ilimajokisena

Viikot kuluu joutuisaan tahtiin ja niinpä huomasin olleeni jo toista kuukautta Ilimajokinen, ihan virallisesti. Jonkinlainen käsitys alkaa paikasta olemaan, toki olen täällä jo pari vuotta kulkenut, mutta ehkäpä se vakituinen muutto ja työpaikka täällä on näyttänyt vielä paljon enemmän, mitä on aiemmin nähnyt. Sinänsä hauska sattuma on, että kun ensimmäisen kerran tänne tulin, niin oikeastaan ensimmäinen minulle tuntematon ihminen, jonka näin oli Tero Pitkämäki, joka tuli ankkalammen polulla vastaan, toki minä Teron tunnistin, sen verran penkkiurheilija kun olen. Onhan täältä heitetty Ilmajoki maailmankartalle, kuten on painittukkin ja varmasti muitakin kuuluisuuksia löytyy, joita en heti hoksaa tässä mainita.
Ilmajoella moni asia liittyy Jaakko Ilkan nimeen, kaikki voivat lukea nuijasodan historiaa ja aiheesta mielensä mukaan, itseä se on alkanut nyt kiehtomaan ja pitäneekin hommata kirjastokortti, kunhan muuttolaatikot on purettu. Oma työpaikka löytyy Ilkan radista, ilkantieltä, syömässä käydään Jaakko Ilkan koululla ja halutessaan voi lähteä patikoimaan Jaakko Ilkan polkua, joten Ilmajoelle merkittävästä henkilöstö silloin puhutaan. Itse en ole hirmu taikauskoinen, mutta hauska sattuma on, että sukukirjassa ensimmäinen nimi on nimenomaan Ilmajoelta vuodelta 1682 ja Antti Matinpoika on vihitty Ilmajoen Peuralassa 1702, ehkäpä se elämä heitti nyt esi-isien synnyinseudulle, ainakin olen täällä viihtynyt. Ilmajoella on ehkä samaa havaittavissa, kuten muuallakin, että näin ulkopuolelta tulleelle moni asia näyttää paremmalta, kuin niille, jotka ovat asiaan jo turtuneet? Minusta täällä on asiat hyvin, väkiluku kasvaa, tontteja on tarjolla laajalti, eripuolilta Ilmajokea, peruspalvelut löytyvät, mitä tämänkokoisessa kunnassa nyt yleensäkkin on. Aina löytyy toki kehitettävää, mutta niin se on kaikkialla ja ehkäpä itsekin voi tuoda työnpuolesta, nyt jotain uudenlaista näkemystä joihinkin asioihin, mutta hyvin täällä pärjää, eikä vertailua kannata Seinäjokeen tehdä, se on alueen keskus ja liikettä tapahtuu kyllä molempiin suuntiin, sen olen aamuisin Tuomikylän risteyksessä havainnut :) No jospa ilmeisen pitkään listalla pyörinyt tiesuunnitelma siihen vielä ratkaisun tuo, siitä nimittäin on tiettyyn aikaan hieman vaikea päästä tielle 67.
Ihan Einstein ei tarvitse olla tajutakseen, että Ilmajoki on maalaispitäjä, kyllä täällä peltoa on omiin silmiin ainakin ihan reilusti, Alajoella on tullut käytyä monet kerrat ja siellä niitä hehtaareita voi hämmästellä sitten lisää, tulinpa kerran sanoneeksi, että täällä vähän haisee, mutta ei kuulemma haise, se on vaan raha joka tuoksuu :) No paljon täällä tuotetaan kotimaista ruokaa ja itse sitä ainakin olen aina arvostanut, joten en moiti tuoksuja sen enempää, vaan pyritään ostamaan lähiruokaa ja ilahduttavan paljon sitä on kaupoissa ja muutenkin saatavilla.
Ilmajoki muodostuu laajasta alueesta ja kylistä, niistä ulkopuoliselle tunnetuin lienee Koskenkorva, josta löytyy mm. museo ja trahteeri, sekä tietty entiset Altian tehtaat, kun en sitä uutta nimeä nyt muista kuitenkaan, lisäksi sieltä löytyy Jari Mäki Oy, jossa näyttäisi olevan itsellekkin kaikkea jännää nähtävää, pitänee lähteä käymään sellaiseen aikaan, että paikka on auki. Jää nyt varmasti paljon mainitsematta kaikkea, mutta kun tässä on eniten tutuksi tullut Laskunmäki, sen verran monta kuormaa on tullut jo Etappiin vietyä, mutta aion kyllä tutustua koko pitäjään sivukylineen, ehkä se aika ei nyt ole paras, mutta kesähän meillä on edessä, heti joulun jälkeen.
Ilmajoki vaikuttaa myös vahvalta kulttuuripitäjältä, työpaikan vierestä löytyy Yli-lauroselan talomuseo, lähellä rannassa on Ilmajoen musiikkijuhlien paikka, harmillisesti ne nyt on peruttu juuri kahtena vuotena, mutta kulttuurinkin ystävänä siellä on tarkoitus kyllä käydä, kunhan ne taas järjestetään. Itse osallistuin kesän lopulla Ilmajoen kulttuuripyöräilyyn ja täytyy sanoa, että jos tuli hiki, niin tuli kyllä niin paljon tietoa pitäjästäkin, että huonokuntoinenkin polki 32-km. Ihmisiä en ala kommentoimaan, kun ollaan kaikki kuitenkin omia persoonia, asuinalueesta riippumatta, mutta ehkä muualla ajatellaan hieman väärin Etelä-Pohjanmaalaisista, kyllä täällä ihan puheliasta sakkia on, kun omankin suunsa avaa, asiat sanotaan suoraan, se voi alkuun vähän yllättää, mutta hienosti on otettu vastaan ja tervetulleeksi toivotettu. Ehkä se Ruonansuun heittokin niin suuresta kesämökistä, jossa Juha Mieto mahtuu hiirenkolosta sisään, on hieman yliampuva :) Jatketaan tutustumista paikkakuntaan, hyvä täällä on asua ja hyvin tänne koteutuu. -Markku-

Kommentit