Hyvää Joulua

On taas jouluaatto näkeehän sen almanakastakin...tuttu Leevin joululaulu soi aamulla radiosta, ajelen väsynein silmin töihin ja kuuntelen radio Pookia, jossa Törmin Paavo toivottelee hyvää huomenta. Olisi jo niin kiva rauhoittua joulunviettoon, vaikka varmaan jos loma alkaisi 22.päivä, niin mieli tekisi aloittaa 20.päivä, sellaisia me ihmiset ollaan. No joulun huomaa muustakin, kuin almanakasta, marketeissa käy vilske, kaikilla tuntuu olevan kiire, jotkut sitä stressiksikin nimittää, aina se jää sitten viimetippaan kaikki, vaikka joulun jälkeen päätetään, että ensi vuonna sitten kaikki hyvissä ajoin. Joulua ei voi ostaa, se tulee jostain muusta, kuin ylenpalttisesta ostamisesta, loppujen lopuksi tavallisista yksinkertaisista asioista. Kun kävi palvelutalossa katsomassa isää, joka on jo pitkään sairastanut Alzheimeria, eikä enään pysty kommunikoimaan, kun kävi äidille sytyttämässä kynttilän haudalle, samoin kuin täältä jo poisnukkuneille ystäville ja isovanhemmille, tulee asioihin vähän perspektiiviä, mikä meille on oikeasti tärkeää ja se on läheiset ja ihmissuhteet, loppujen lopuksi vain niillä on väliä, siksipä olikin niin kiva nähdä ne tärkeimmät läheiset ja kun vielä joulun pyhinä näkee sitten kaikki lapset, niin mitäpä sitä oikeastaan muuta pyytämäänkään.
Jouluun liittyy paljon muistojakin, useimmiten muistetaan ne lapsuuden joulut ja vaikka tuli kohtuu pitkä ajomatka lauantaina 615-km, niin en malttanut olla käymättä lapsuuden kotimaisemissa, josta löysinkin joulupukin. Ne paikat, missä silloin lapsena leikittiin, toivat jotenkin sellaisen aidon jouluntunteen, vanhat kalavajat on nyt koristeltu lyhdyin ja joulupukilla on ihan oma pieni jouluinen mökki.
Ehkä sitä on jollain lailla tullut jo vähän vanhaksi, kun lahjatoiveita kysyttäessä ei osaa heti sanoa mitään, ei sillä, kivahan lahjapaketteja on aukoa, mutta joulun kokee jo erilailla, tärkeintä ei ole materia, vaan yhdessäolo läheisten kanssa. En halua enempää käsitellä tässä yhteiskunnassa vallitsevaa tilannetta, mutta onhan meillä nyt ikävä tilanne sen suhteen, että väki jakaantuu ja loppujen lopuksi yhtä oikeaa tietä ei ole, ei me tiedetä mikä nyt on parasta ja oikein, siksi ainakin itse ajattelen, että ei ole minun tehtävä sanoa kenenkään puolesta, jokaisen mielipidettä pitäisi kunnioittaa ja jokainen tekee päätöksensä itse. Jos siis jotain haluaisin tänä jouluna lakaista, niin se olisi tämä vallitseva tilanne, jonka mielellään lakaisisi maton alle ja niin sille kyllä pitkälti tehdäänkin, vietetään mahdollisimman normaalia aikaa, baariin ei ole tarvetta päästä ja järvelle pääsee kamera kaulassa, oli passi tai ei.
Tehdään tunnelmallinen joulu, nauretaan niille asioille, jotka saattoi jouluvalmisteluissa vähän pinnaa kiristää, monessa kodissa verenpaineet vielä nousee, ennen aattoiltaa, mutta sitten nautitaan hyvästä ruuasta, pelataan pelejä, ihan perinteisiä juttuja, ollaan kiitollisia siitä, kuin hyvin meillä kuitenkin asiat on. Kaikille haluan toivottaa oikein Hyvää Joulua, vuosi on ollut tapahtumarikas, mutta nyt voi sanoa, että hyvillä mielin käydään joulunviettoon. -Markku-

Kommentit