Joulupuu on kärvennetty

Jos et nyt ihan Crinch ole, mutta et nyt ihan "jouluttajakaan" kuten uutisissa yksi ilta sanottiin, oli muuten minulle ainakin ihan uusi sana "jouluttaja", niin voit samaistua Criswoldin perheen joulunodotukseen elokuvassa Joulupuu on kärvennetty. Minä katson sen joka vuosi ja olen sen tällekkin vuodelle jo katsonut, siinä on jotain johon voi samaistua ja toki yksi parhaita vanhanliiton näyttelijöitä Chevy Chase.
(kuva internet) Kun mies yrittää järjestää joulusta hienomman kuin oikeasti on tarpeen, perheelle pitäisi järkätä jotain suurta ja tajutonta ja samaan aikaan verenpaine nousee, kun ei ne rahat jouluna tuplaannutkaan, vaan yleensä puolittuvat, ainakin joku laite hajoaa ennen joulua, jos ei muut niin auto ja sitten se tavoite vain karkaa horisonttiin. Kun lego paketti maksaa vanhan tonnin ja halvalla saat enään maksalaatikkoa, joka ei nyt ainakaan nuorison suuressa suosiossa ole, saattaa marketissa kokea jonkinlaista joulu ahdistusta. Omat lapset eivät enään onneksi legoja toivo, eivät kyllä maksalootaakaan, vaan jotain siltä väliltä :)
Kun sisällä asuu vielä jotain alkukantaista, joka haluaisi hakea sen koko taajaman komeimman ja suurimman kuusen, kuten ennen vanhaan isän kanssa, perinteisesti pokasaha vain mukana ja autossa ei tietenkään lapiota, eikä edes hinausköyttä, että joku muu kuusivaras voisi hinata auton penkasta, jonne se kuusta katsellessa lipsahti. Nuoriso valittaa kylmää kahdenkympin pakkasessa ja metri lunta on liikaa tarpoa, niin siinä suurikin äijä päätyy ostamaan valkoisen muovikuusen :)
Kun mieli tekee laittaa 10000 lamppua talon katolle, mutta saatkin vain leikkimökin valaistua 500 lampulla, niin mies alkaa kokemaan alemmuskompleksia koko joulunodotuksen suhteen, pahimmillaan edellisvuoden valoista on se lamppu numero 478 palanut ja koko rivi on sitten pimeänä. Jotenkin tuosta elokuvasta löytyy niin paljon kohtia johon samaistua, joskus sitä vain yritetään tehdä turhankin paljon, toki elokuva on kieliposkella tehty elokuva, kuten nyt on tämä kirjoituskin, mutta kyllä sieltä sanoma löytyy kuitenkin.
Jostain se oikea joulutunnelma sitten kuitenkin tulee, muistan vuosien vuosien takaa, kun viimein töissä sai kiireen keskeltä laittaa koneen kiinni, markettireissun ja kaiken hösötyksen jälkeen, nyt jo edesmennyt äitini soitti ja pyysi mukaan katsomaan mummoa palvelutaloon kotipaikkakunnalle. Lähdin sitten vanhimman lapsen kanssa käymään kotipaikkakunnalla, vietiin haudalle kynttilät ja käytiin mummon tykönä, eikä meitä enään kiire vaivannut, se olikin mummon viimeinen joulu. Kotimatkalla alkoi taivaalta leijaileen lunta, radiosta soi Jari Sillanpään Lumilinna, siinä hetkessä on jotain, joka on jäänyt mieleen ja siitä se joulumieli sitten tulikin. Välillä on kiva olla hieman antijouluinen, tätäkin kirjoittaessa soi taustalla Leevi and the Leavingsin varasteleva joulupukki levy, mutta kyllä meidän sisällä on jonkinlainen jouluihminen, se putkahtaa esiin sitten oikealla hetkellä, yleensä silloin, kun lakataan liikaa yrittämästä. Kannattaa siis katsoa elokuva Joulupuu on kärvennetty, niin siitäkin voi jotain oppia, mainittakoon, että jokavuotisten elokuvien listalle kuuluu myös Joulutarina, joten ei tässä nyt ihan Crinchejä olla :)
(kuva internet) Hauskaa joulunodotusta ja valmisteluja, pidetään kohtuus mielessä kaikessa, ei yritetä liikaa, joulu tulee omalla painollaan ja tärkeintä on yhdessäolo. -Markku-

Kommentit