Naisten ja miesten työt?

Meillähän ei enään varsinaisesti jaeta naisten ja miesten töitä, mutta työpaikan sanoisinko värikäs aamukahvikeskustelu sai pohtimaan asiaa, että onko näin, vai onko meillä kuitenkin sitten töitä, jotka tekee nainen tai mies? Itsekin kun tuli vietettyä muutama vuosi yhdenhengen taloudessa, niin silloin se jako on selvä, teet kaiken ja sillä tasolla, minkä itselle olet määritellyt. Näin joulunalla varsinkin saattaa se tunnelma tuvassa kiristyä, jos näillä siivouksen tasoilla ollaan kovinkin erilaisin ajatuksin. Tässä kohtaa muistuttaisin, että se älytön joulusiivoaminen polveutuu minusta ajoilta, jolloin lähinnä siivottiin jouluna ja juhannuksena ja tästä on sitten rippeitä kulkeutunut jälkipolvillekkin, joillekkin enemmän, joillekkin vähemmän, minulle vähemmän, vaikka oma isä on ollut aina ahkera joulusiivouksien kanssa, luojan kiitos ollaan puolison kanssa tässä samalla tasolla.
Nykyään kun imuroidaan ainakin se kerta viikkoon, on keskusimuria, rikkaimuria, normaalia imuria ja joissakin kodeissa ahertaa nykyisin robotti imuri sen ajan, kun talonväki on töissä, niin lähtökohdat on hyvin erilaiset, kuin 50-luvulla. Ei ole pakko hommata jännetuppitulehdusta, tenniskyynerpäätä, kipeää selkää ja sitä rataa, edes jouluksi, jouluna kun muutenkin tulee sotkua yleensä niin paljon, että järkevämpää olisi siivota vasta joulun jälkeen. Mutta pysytään aiheessa, kumpi sitten sitä imuria liikuttaa? Nykyään minusta molemmat, imurointi on niin perushommaa, että se kyllä kuuluu molemmille, joskus se miehen suorittamana saattaa näyttää vähän hutaistulta, mutta aina pitäisi kannustaa hyvästä yrityksestä :)
Kun mies sunnuntai aamuna venyttää heräämistään ainakin puoli yhdeksään, jotta toinen saisi nukkua, nousee sitten kahvinkeittoon, parhaimmilaan valmistaa aamiaisenkin ja nauttii sitten "isäntä" mukistaan vaaleanpunaisella Moccamasterilla keitettyä kahvia, katsoo ulos kauniiseen pakkassäähän, todeten kuinka kaunis voikaan pyhäaamu olla, kun aurinko paistaa niin komeasti ja viereltä kuuluu, kuinka paskaiset ikkunat meillä onkaan, ne pitäisi pestä. Siinä tullaan ehkä taas sen asian äärelle, että me miehet ja naiset ehkä katsotaan asioita vähän erilailla, toki varmasti yksilöllistä ja persoonallista, niin naisten, kuin miestenkin kesken, mutta ei se ikkunoiden pesukaan enään ole tabu miehillekkään, mutta useimmat omistaa siihen sitten Kärcherin pesurin.
Kun satut ennättämään aiemmin töistä kotiin ja tekaiset makaroonilaatikon uuniin, niin kyllä sieltä sitten tyytyväisenä tulee toinenkin kotiin, minusta ruuanlaitto on molempien hommaa, se tekee joka ensin ehtii, nykyään ei tarvitse kuolla nälkään ruokaa odottaessa, vaikka se toinen olisi iltavuorossa.
Joissain tapauksissa se arkiruuan tekeminen kyllä edelleen jää naisen tehtäväksi ja se on monesti sitten sitä hyvinkin tavallista ruokaa, josta ei aina kehuja heru, se on vähän kuin kouluruokaa, se on ihan ok, sillä pärjää ja jaksaa, mutta viittä tähteä se harvoin saa.
Mutta kun mies valmistaa sunnuntai päivälliselle vaikkapa hirviburgereita, kovimmat äijät on sen hirvenkin itse ampunut, niin onhan se ihan päällikkö ruokaa ja ansaitsee ainakin sen viisi tähteä. No ruuanlaittokin on molempien hommaa tänäpäivänä, mutta missä sitten ollaan oikeastaan naisten ja miesten töissä? Kyllä se vaan niin on, että vielä 2020-luvullakin, jos paskakaivo menee tukkoon, niin kyllä ne miehen kengänpohjat taivasta kohti näkyy sieltä kaivosta, se vaan jotenkin automaatilla valikoituu niin, ehkäpä samoin kun jos ollaan juhliin lähdössä, jos on itse tottunut silitysrautaa käyttämään suksien voiteluun, niin kyllä se nainen sitten silittää sen puvun. Jos toinen on nuoruudestaan uhrannut suuren määrän aikaa, rassatakseen autoja ihan vaan huvin vuoksi, niin ehkä se polttimon vaihto on sitten parempi hänen suorittaa, kuin sen joka osaa lyhentää farkkujen lahkeet.
Kuvan eläin saattaa tulla mieleen, jos roolit menevät pahasti sekaisin, mutta eihän niitä tarvitse naisten ja miesten kesken jakaa, se tekee, joka paremmin osaa, jos unohdetaan hetkeksi se paskakaivo ja silitys :) Tämän tekstin myötä, hauskoja kahvipöytäkeskusteluja ja sopuisaa joulunodotusta ja valmistelua, muistakaa, että on kivempi istua joulunpyhinä sovussa glögilasin äärellä, vaikka sauna olisikin jynssäämättä, kuin istua happamana puuropöydässä, sauna pestynä :) Loppujen lopuksi voidaan todeta, että eihän meillä enään suurta jakoa ole näissä töissä, molemmat tekee, laatu saattaa vähän vaihdella, mutta tärkeintähän on yrittäminen ja yhdessä tekeminen. -Markku-

Kommentit