Elämää Etelä-Pohjanmaalla

Tässä kun on kolmasosan vuotta kohta asustellut Etelä-Pohojalaisena, niin alkaa olemaan jo jonkinmoinen käsitys alueesta. Täällä on tilaa, vai pitäisikö se sanoa, että avaruutta? Joka tapauksessa lääniä riittää kuljettavaksi asti ja ompa siitä sellainen tapa tullut, että yleensä sunnuntaina pitää lähteä vähän tutkimusmatkalle ja ajeleen aina jonnekkin päin ja uusille alueille, sitä kun on sen verran utelias luonne, että pitää tietää, mitä mistäkin löytyy ja löytyyhän sitä, joka suunnalta.
Yksi mieluisimpia paikkoja käydä kameran kanssa kuvailemassa on Könnintie Ilmajoella, peltomaisemaa silmin kantamattomiin, upea koivukuja ja tässä näkee jotenkin vuodenaikojen vaihtelun, se näyttää niin erilaiselta eri aikoina ja eri väreissä. Tätä kautta tulee usein ajeltua Ylistaroon, joka on sikäli kiehtova paikka minulle, että isän äiti on lähtöisin Untamalasta Ylistarosta ja on jotenkin kiva kiertää paikkoja, jossa mummokin aikoinaan pienenä tyttönä on kulkenut. Löytyipä mummon kotipaikkakin pienen etsimisen jälkeen ja tiettävästi sukua asuu edelleen täällä Etelä-Pohjanmaalla, ehkäpä vielä tullaan jotakin kautta tutuiksikin?
Ylistarosta on löytynyt myös kiva ulkoilupaikka Malkakoskelta, sinne on kiva lähteä kuvailemaan ja viime kerralla siellä oli laavulla porukkaa nuotioimassakin, kuun valossa, niin saattaa se olla, että ensi kerralla on makkarat mukana itselläkin :) Täältä löytyy vähän joka suunnalta jotain, tässä kun Seinäjoen kupeessa asuu Ilmajoen Ahonkylässä, niin joka suunnalta löytyy jotain, kun vain lähtee kahteleen. Alue elää kylistä, täällä on vahvoja kyliä, ehkä pientä kilpailuakin niiden välillä, se voi olla hyväksikin pieni kisa, se laittaa ainakin kehittämään ja yrittämään, mutta kaikille löytyy paikkansa. Jotenkin tuntuu, että vaikka välillä olisi vähän kylien välistä, niin sitten ollaan kuitenkin Pohojalaasia kaikki, jos sellainen tarve tulee :)
Kauppoja ja palveluita löytyy sitten vierestä haluttaessa, Seinäjoelle ajaa hetkessä ja se on alueen veturi, itse näkisin, että on positiivinen asia, että läheltä löytyy iso keskus, vaikka tykkäänkin suosia pienempiä kauppoja ja ns. oman kylän yrittäjiä, mutta koko alueen kannalta on tärkeää, että meillä on iso veturi, joka vetää ympäriskuntiakin eteenpäin ja kasvua tapahtuu sitten näissäkin.
Kulttuuri tarjontaa löytyy monenlaista ja varmasti joka kylältä jotain, jokaiselle sopivaa, toivotaan, että kesällä oltaisiin jo normaali tilanteessa ja tapahtumia päästäisiin järjestämään. Täältä ei minusta puutu mitään, tai no jos jotain niin meri, sitä kun on vaikea itte edes tehdä, muu kun tehdään, jos sitä ei täällä ole :) Minulle sopii hyvin tällainen asumismuoto, että asuu tässä vähän sivummalla, mutta jos tarvitsee jotain isomman paikan palvelua tai kauppaa, niin se löytyy sitten läheltä, eikähän tässä nyt mistään suuresta metropolista ole tänne muutettu :) Paljon on kyllä uusiakin taloja nähtävillä, ajelipa sitten millä kylällä tahansa, että kyllä ihmiset kaipaavat sitä avaruuttakin ympärille, mitä kylillä on tarjota ja ainahan se kylätoimintakin vireää, kun nuorempaa porukkaa muuttaa niihin, usein vieläpä lapsiperheitä ja sieltä monesti löytyy niitä aktiiveja mm. kyläyhdistyksiin.
Maalaismaisemaa siis riittää ja mikäs sitä on kattellessa, on muuten alkanut nuo vanhat Etelä-Pohjalaiset talotkin näyttämään aika kivoilta, kukaties vielä joskus vanhoilla päivillä pieni projekti :) Noo nyt mentiin taas haave osastolle, mutta haaveistahan sitä ihminen elää ja monelle se on oma koti. -Markku-

Kommentit