Talvinen Jyllinkoski Kurikassa

Sitä kun ihminen herää vapaa aamuna vähän paremmin nukutun yön jälkeen, availee sälekaihtimia aamukahvia hörppiessä ja huomaa, että taivaallehan nousee tuo keltainen valo, joka pikkuhiljaa meitä taas lämmittääkin, niin se sisäinen eräjorma herää ja sitä alkaa kaipaamaan luontoon. Ihan kartan varassa ei nykyään olla, vaan google kertoo äkkiä, mitä sitä saattaisi olla nähtävyyksiä, suhteellisen vasta alueelle muuttaneelle.
Huomaan, että noin puolentunnin päässä olisi Jyllinkoski Kurikassa ja sitäpä ei tarvitse pitempään miettiä, kamppeet kasaan ja suunta sinne, navigaattori neuvoo vielä perille asti, kyllä retkeilijän elämä on tehty helpoksi. Saavutaan sähköpuistoon, jossa ei talvella ole ilmeisesti enempää toimintaa, mutta tie ja parkkialueet on kyllä aurattu.
Alueella näyttää olevan kesäkioskikin ja täytyy sanoa, että sillalla kävellessä ja kosken kohinaa kuunnellessa, voin kuvitella itseni jo kesälläkin tänne, jäätelö käteen ja kuunteleen veden virtausta, on muuten rauhoittava ääni ja kuohuja on kiva katsella.
Parkki-alueelta lähtee luontopolku, siitä lähdetään nousemaan heti portaita ylöspäin ja tulee vähän sama vaikutelma, kuin olisi mini koossa pienellä karhunkierroksella, yllättävän äkkiä ollaan korkealla ja joen uoma on syvällä, penkka on jyrkkä, mutta kaiteet on tehty moneen kohtaan, ilmeisesti ne on hiljattain uusittu, kuten portaatkin, on sen verran puussa vielä väriä. Reitti mutkailee joen penkan mukana, kunnes saavutaan padolle, jossa on näköalatasanne alhaalla ihan joen tuntumassa ja tässä voi talvellakin kuunnella veden kohinaa, sen verran sulia kohtia on ja liekkö saukko asustaa näillä main, kun jäljet kulkee monin paikoin rannalta avantoon.
Vaikka reitti ei ole mikään hirmu pitkä, niin kyllä ainakin allekirjoittaneella alkoi hikikarpalot kimaltaa otsalla, kun tasanteelta jatkaa matkaa, sen verran porrastreeniä on koko matkalla, että se kyllä kompensoi matkan pituutta.
Itse pato on aikamoisen jääpeiton alla, mutta vesi virtaa jään alla ja onhan se luonnon veistoksellisuutta, millaisia muotoja jäästä muodostuu, kun pakkanen ja virtaava vesi käy taistelua siitä, kumpi voittaa?
Alajuoksu padolta on aika hauskan näköinen kumpareikko, mutta kokonaan se ei taida jäätyä? Täytyy sanoa, että lyhyelläkin matkalla on paljon kohtia, joita jää kattelemaan kaikessa rauhassa, eikä nyt tarkoituskaan ole henkihieverissä tätä kulkea, vaan nauttia vapaapäivästä ja luonnosta. Portaita mennään vielä ylös ja alas, välillä tasaisempia pitkospuita, ennenkuin saavutaan Kiskonniemeen, johon reitti loppuu.
Periltä löytyy uudehko kotalaavu, joka on kyllä komeasti veden ympäröimä ja vaikka joki on jäässä, niin näen mielessäni kuinka keväällä täällä kohta joutsenet ja muut muuttolinnut uivat, siihen vain rantaan napsimaan kuvia aurinkoa vasten, nyt aurinko paistaa sen verran matalalta tähän aikaan vuodesta, että se jää puiden latvojen taakse, mutta pilkistää runkojen välistä, upeaa on siis siitä huolimatta.
Sitten koittaa se retken paras hetki, ai että repussa on kahvia, tarkkaan valitut pillimehut ja hiillosmakkarapaketti, tähän kun laittaa tulet ja odottelee hiillosta, nauttii rauhasta ja maisemasta, kuuntelee nuotion ritinää...mutta missäs meidän tikut on? Tulitikut, no voihan...miten voi ihminen unohtaa tikut kotia? Ei löydy laavultakaan tikkuja, makkaratikkuja kyllä on, mutta ei tulitikkuja, ei vaikka lähes koitan kontata laavun alta, eikö kukaan ole pudottanut, eikö kukaan ole unohtanut ylähirren päälle? Ei ole, ei auta kun nauttia kahvit ja säästää makkarat kotia, HK:n sininen olisi saattanut mennä kylmänäkin, mutta jääköön nyt hiillokset syömättä :)
Lähtiessä otin vielä kuvan muistutuksena itselle ja muille, muistetaan omat tavarat mukaan, kuten vaikkapa tulentekovälineet ja huolehditaan roskat sitten toiseenkin suuntaan, nämä on hienoja paikkoja ja sellaisena ne pysyy vaan, kun me käyttäjät niistä huolehditaan. Kotimatkalla tikka vielä näyttäytyi puussa ja siellähän se isompi kameran objekti oli autossa, joten ihan lähikuvaa ei sitten saanut, mutta muotoillaan vaikka niin, että nälkää käydä uudelleen jäi monessakin mielessä :) -Markku-

Kommentit

  1. https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=17_LJMWz6KtzM_AgwW2seX3obFqZ1ZLkS&ll=62.616230498879666%2C22.513653701429952&z=10&fbclid=IwAR0qiCjC0xVGAuTkWW3BlILBsjbtIfDVIrqU3JqUfLsIcSaMp6jmQ7boWlQ tuolta löytyy kivasti kierrettävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Pitääpä perehtyä alueeseen, alkaa oleen kohta taas kelikin kohdallaan.

      Poista

Lähetä kommentti