Lähiruoka on nyt nostettava sille kuuluvaan arvoonsa

Ei ole montaa viikkoa, kun puhuttiin maatalouden ahdingosta, nähtiin uutisia lopettavista tiloista, itkeviä ihmisiä, kun elämäntyö päättyy, elinkeinosta kun on tullut lähes mahdotonta, kustannusten karattua käsistä. Pitkään on maataloutta syytetty ilmastoasioissa, saatu ruuan tuottajat syyllistettyä monelta taholta. Maailman tilanne heilahti hetkessä nyt uusiksi, yhtäkkiä meillä puhutaankin jopa ruokapulasta, kun jo ennen tätä maailman rauhan järkkymistä, moni joutui miettimään, kylvääkö viljaa, kun edes lannotteita ei voida nyt hinnoitella, ainakin ne on hintansa tuplannut, polttoaineen hinnat karkaavat, säästä riippuen kuivauskulut syksylläkin voivat olla pilvissä, siinä pahimmillaan itse tekee hirveän määrän työtä ja lopulta maksaa siitä, että sai tuottaa ruokaa ihmisille. Kun nyt viimein minäkin opin syömään aamulla kaurapuuroa, niin olisihan se outoa, jos sitä hiutalepakettia ei kaupan hyllyllä olisikaan, tämä voi olla lähipiirille hieman huvittavaakin, jotka tietävät minun aiemmat puuronsyöntihalut, mutta oikeasti se on vakava asia.
Maaseutu on nyt pidettävä elävänä ja lähiruoka on nyt nostettava sille kuuluvaan arvoonsa, sillä ruuasta voi tulla vielä pula maailmalla ja meillä on kyllä edellytykset sitä ruokaa täällä lähelläkin tuottaa, kun annetaan tekijöille siihen realistinen mahdollisuus, ei voida enään tekijöiltä sitä hintaa viedä, vaan päinvastoin, minä ainakin olen valmis ruuasta enemmänkin maksamaan, kunhan se raha menee sille tekijälle. Aion kyllä nyt tutkia uudehkona paikkakuntalaisena, mitä kaikkea voisin ostaa suoraan tuottajilta ja hyvin on kyllä kaupoissakin tarjolla lähiruokaa ja uskon, että haluja lisätä sitä, löytyy nyt molemmin puolin.
Näitä me halutaan nähdä myös tänäkin vuonna elokuussa, kultaiset pellot ja lähellä viljelty ruoka, sille on nyt annettava mahdollisuus, vaikka tuettuna, asiat kun voivat muuttua niin äkkiä ja mitään ei pidä pitää itsestään selvyytenä. Meillä ei nyt vielä ole paniikkia alkaa itse kasvatteleen suurempia määriä ruokaa, mutta kun leikkii ajatuksella, mitä ruokaa voisin hommata itse? Näin korona ajan eristyksen jälkeen moni ihminen voi kaivata jotain uuttakin tekemistä ja mm. täällä Ilmajoella kunta vuokraa ilmaiseksi ns. viljelypalstoja, siis pieni läntti maata, jossa voit sitten viljellä vaikka perunaa, porkkanaa, lanttua, mitä nyt kukanenkin haluaa, siinä voisi monelle olla monenlainen hyöty, kivaa puuhastelua ja lopuksi palkintona pieni sato ruokaa, itse kasvatettuna. Uskoisin näitä löytyvän monestakin paikasta ja jos ei vielä löydy, niin eihän tällaisen mahdollisuuden luominen niin ihmeitä vaadi, uskoisin joka kunnasta löytyvän jonkunlaisen alueen tällaiseen käyttöön, siitäpä koppia joka kuntaan :)
Marjoja löytyy metsästä ja itse ainakin koitan vielä taipua mustikkaan, hyvältä ne maistuu tuossa puuron päällä, vaikka se joskus metsässä sääskenpistoja väistellessä, selkä könttyrässä saattaa vähän ärsyttääkkin, mutta ainahan löytyy innokkaita poimijoita, joille voi sitten vaikka maksaa marjoista, läheltä ne tulee kuitenkin.
pensas marjoja jää monesti monellakin yli tarpeen ja ilahduttavaa on ollut huomata, että niitä somekanavilla monesti tarjotaan poimittavaksi sitten muille, ei tarvitse heittää hukkaan ja linnuille jää kyllä sitten pihlajanmarjat, on ne sen verran happamia omaan suuhun. Jokainen voi siis kokeilla tuottaa ja kerätä jotain itsekin, ahkerimmat saattavat kasvattaa vaikka vuoden perunat. Jos sitä itsekin anopin kasvimaan reunaan pari riviä saisi laittaa. Tämän voi nyt ottaa vaikka pienenä haasteena ja harrastuksena, mitä saa itse tuotettua, mutta kyllä tosiasia on, että viljelijöiden varassa me ollaan ja sille työlle pitää nyt saada sen ansaitsema arvo ja arvostus työtä kohtaan. Pitää alkaa selvittämään, miten tuen parhaiten sitä paikallista viljelijää ja mitä tosiaan voisin ostaa suoraan häneltä tai lähikaupasta hänen tuottamaa? Tällä kirjoituksella ei ole tarkoitus mitään paniikkia luoda ruuan loppumisesta, vaan herätellä kaikkia ajattelemaan, että ei ole itsestään selvyys, että sitä ruokaa kaupan hyllyllä on, nostetaan siis lähiruoka arvoon ja annetaan tekijöille siihen mahdollisuus, niin saadaan hyvää lähellä tuotettua ruokaa jatkossakin. -Markku-

Kommentit

 1. En malta olla kommentoimatta tätä todella tärkeää asiaa. En ole maanviljelijä, enkä karjankasvattaja, en taloustieteilijäkään, vaan ihan tavallinen eläkeläinen. Silti olen jo vuosia ollut huolissani siitä, miten Suomessa ei arvosteta maataloutta, vaan poljetaan ja syyllistetään raskasta työtä tekeviä tuottajia ilmastonmuutoksesta, ikäänkuin he olisivat siihen yksin syyllisiä. Maailmanpoliittinen tilanne on ollut jo pidemmän aikaa nähtävillä ja sen sijaan, että valmiustasoja on laskettu, niitä olisi pitänyt nostaa ja omavaraisuutta elintarviketuotannossa lisätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet asian ytimessä. Tämä maatalouden ahdinko on ollut jo vuosia olemassa ja jokainen hallitus vuorollaan siitä tekee selvityksiä ja asettaa komieoita ja palkkaa dosentteja sitä tutkimaan. Mitään konkretiaa ei ole saatu aikaiseksi vieläkään. Kyllä maailmaan puhetta ja meteliä mahtuu mutta nyt on tekojen aika.

   Poista
 2. Vihreitten on hyvä Helsingissä polkea maatalous alas, kun ruoka tulee kaupasta eikä pellolta. Joutaisivat tulla vuodeksi töihin maataloon ja katsoa kuinka täällä vain saastutellaan eikä tehdä mitään hyödyllistä. Banaanilla, riisillä ja vegaaninahalla (vai vegaanin nahalla) maailma pelastuu.

  VastaaPoista
 3. Timo
  Ministereistä kiinni miten oman kenttänsä asioita ajavat ja puolustavat.
  Onneksi on vaihtumassa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti