Maailman onnellisin maa

Suomi on maailman onnellisin maa, näin uutisoitiin jokunen aika sitten, useampi taisi ainakin mielessä miettiä, että ollaanko me todella maailman onnellisin maa? Ehkä se ei aina meistä välity ulospäin, on taidettu otanta tehdä muulloin, kun maanantai aamuna työpaikan kahvipöydässä, vaikka monesti siellä onkin varsin rempseä tunnelma, mutta olen istunut joskus totisemmassakin pöydässä. Olin joskus onnellisuus luennolla, jossa suomalaisten onnellisuutta oli kysytty kyselyllä ja vastaus onnellisuuteen oli 7. asteikolla 4-10. Ei ole väliä onko kyseessä lottovoittaja, työtön, työssäkäyvä, opiskelija, eläkeläinen yms. onnellisuus on aina seitsemän. Ehkä se kertoo meistä, ettei sitä onnea nyt ainakaan ulospäin näytetä, jotkut meidän sanoo olevan jopa hieman juro kansa, mutta onhan siinäkin jos jokainen on sisäisesti arvosanalla kiitettävä, mutta naapurille sanotaan seitsemän :)
Meidän onnellisuus saattaa koostua niin erilaisista asioista, ettei niitä kaikki voi ymmärtää, joku seisoo onkivavan kanssa rantapuskassa sääskien syötävänä ja saa ison kalan ja on todella onnellinen, joku hiihtää 50-kilometriä ja pysyy maalissa tuskin pystyssä, mutta on äärettömän onnellinen, esimerkkejä on paljon, eikä se aina ole suorittamista, se voi olla vaikka ystävien tapaamista, tuttujen näkemistä, perheen kanssa vietettyä aikaa tms. Itse aloin miettimään, että mitkä ne asiat oikeastaan on, että voi sanoa asuvansa maailman onnellisimmassa maassa? Tärkeimpänä ainakin itse pidän ihmissuhteita, se kun on se asia, joka lopulta vain merkitsee, jututin aikoinaan syöpään kuolevaa tuttuani, joka sanoi, että vain ihmissuhteilla on lopulta väliä, kaikki muu on materiaa, eikä se taida kenellekkään sitä todellista onnea tuoda, voi toki olla onnellinen ajaessaan uudella Harrikalla, mutta kyllä se todellinen onni on meillä jossain syvemmällä.
Itse ajattelen, että sitä tekemistä kannattaa ruokkia, mikä tekee sinusta onnellisen, eli siinä Harrikalla ajossakaan ei ole mitää vikaa :) Luonto on noussut itselle suosikiksi ja kameran kanssa retkeily, nähdä muuttolintuja, metsäneläimiä, hienoja paikkoja, hetkiä kuten auringonlakuja, revontulia yms. Ei ole yhtä oikeaa asiaa, joka tekee onnelliseksi, se jokaisen pitää löytää itse, mutta sitä ruokkimalla, rohkeimmat vastaa seuraavaan onnellisuus kyselyyn jopa kahdeksan :) Meidän luonne on hieman rauhallisempi, kun vaikkapa eurooppalaisten ystäviemme ja harvoin me kovin riehaannutaan tunteitamme tai onneamme näyttämään, olisi oikeastaan aikamoinen näky, kun kadulla laitettaisiin tanssiksi, ilman, että kurkusta on vedetty Koskenkorva pulloa :)
Itse uskon pitkälti myös meidän ympäristön tekevän meistä maailman onnellisimman maan, tietynlainen vapaus ja elämäntyyli tuovat ehkä huomaamattakin meille sitä onnea, vaikka me välillä kitistään säädöksistä ja rajoituksista, niin kyllä me täällä niin vapaasti saadaan elää ja liikkua, luontoa piisaa, missä saa aikalailla vapaasti mennä, joistain rajoituksista riippumatta. Ehkä me todella ollaan se maailman onnellisin maa, meistä itsestähän se on pitkälti kiinni, kun puhutaan oikeasta onnellisuudesta, ei siitä, kuka voittaa eniten arpajaisissa. Kehoitan siis kaikkia ruokkimaan niitä itselle onnellisia asioita, niissä kun on helppo unohtaa sitten maailman murheet ja pienemmätkin päätä rassaavat asiat, olkaamme siis onnellisia ja Maailman Onnellisin Maa jatkossakin. -Markku-

Kommentit