Asuntomessuilla Naantalissa

Kerran vuodessa koittaa aina se hetki, kun koko kansa pääsee halutessaan kurkistamaan, miten asutaan uudessa kodissa, jossa on sisustuksen uusimmat trendit ja tänä vuonna varmasti energiaratkaisut kiinnostivat enemmän, kuin aiemmin, koska energia tulee jatkossa näyttelemään suurta roolia asumisessa. Talojen kokokin oli tullut jonkin verran alaspäin ja messuilta löytyi ihan peruskodin kokoista reilua 100m2 taloakin.
Pitäähän messuilta toki tavallisesta asumisesta poikkeavaakin löytyä, se on kuitenkin paikka jonne mennään myös unelmoimaan ja haaveilemaan, moni nuoripari käveli edellä kohteissa ja haaveili asioista, joita haluaa sitten omaankin kotiin, se on oikein, haaveita pitää ihmisellä olla ja kun niitä tarpeeksi tavoittelee, alkaa asioita myös tekemään niitä kohti. Itse sain asuntomessuihin tutustua jo nuorena miehenä edellisessä työssäni ja pääsinpä osalliseksi useamman messutalon suunnitteluun piirtäjän ominaisuudessa arkkitehtitoimistossa. Nyt tuli sitten tilaisuus lähteä TYHY/koulutusmatkalle työpaikan puolesta, niin miksipä ei, muutaman vuoden tauon jälkeen ihan kiva päästä katselemaan, missä asumisessa mennään tänä päivänä. Aamulla lähdimme bussilla matkaan työpaikan pihalta, vähän evässämpylää ja kahvia aamupalaksi ja matka kohti Sastamalaa, jossa oli tarkoitus sitten ruokailla ja vierailla Tyrvään pappilassa. Ruoka maistui jo matkalaisille ja täytyy todeta, että hyvä ruoka olikin tarjolla, kiitos ravintola Funkkistalo, palvelu oli nopeaa ja ruoka hyvää, kahvit maistuivat ruuan päälle ja porukka oli valmis jatkamaan matkaa kohti Tyrvään pappilaa, joka sijaitsi ihan lähietäisyydellä.
Oli ihan kiva nähdä vähän vanhempaa sisustusta, ennen uusien talojen näkemistä asuntomessuilla.
Onhan näissä vanhoissa rakennuksissa jotain todella hienoa, mutta makuasioista ei sovi kiistellä, jokainen päättäköön itse, millaisesta tykkää. Hyvin opastetun kierroksen jälkeen nautimme vielä kahvit pappilassa, kuulimme historiaa ja tottakait napsimme kuvia muistoksi, upealta paikalta. Matka kohti Turkua jatkui ja bussissa alkoi olla tunnelmaa, kuin vanhassa linjuripolkka kappaleessa konsanaan :) Majoituspaikkaan saavuttiin Holiday Club Caribiaan Turkuun ja itsellä ainakin oli päällimmäisenä ajatuksena päästä mahdollisimman pian altaalle, keli kun oli lämmin ja bussissakin tarkeni kiitettävästi, niin pieni polskuttelu oli ihan paikallaan ja ulko-allas vaikutti varsin houkuttelevalta vaihtoehdolta, päivän hikoilun jälkeen.
Yhteisen illalisen jälkeen tuntui pieni käveleskely kaupungille olevan paikallaan ja kyllä Turun tuomiokirkko hienolta näytti pimenevässä illassa.
Hieman piti ihmetellä alkuun väkimäärää kaupungilla, mutta pian selvisi, että menossa olikin Taiteiden yö, ilmankos musiikki kuului joka suunnalta, elokuun pimenevä lämmin ilta, ihmisiä paljon liikkeellä, mielessä soi Tuure Kilpeläisen "ihmisiä kesäyössä...", hieno kokemus päästä puolivahingossa kurkistamaan tuollaistakin tapahtumaa :) No aamulla jatkettiin sitten reippaina kohti Naantalia ja asuntomessuja, portilla meitä odotti oppaan esittely alueesta ja kohteista, vähän taustaa kaikelle jne. Siinä kohtaa kävi jo selväksi, mikä on Naantalin aurinko, joka porotti puhtaalta taivaalta ja taisi hikipisarat virrata useamman ohimolla, joten juomapullot tekivät kauppaansa kojusta. Alueelle mennään suuren esittelyteltan läpi, jossa kaupustelijoita riittää, hieman jopa ärsytykseen asti, mutta ehkä se nyt kuuluu sitten messuille ja saahan siinä aina suun makiaksi, kun karamellia tyrkyttävät. Messualue itsessään oli aika laaja ja askelmittariinkin kertyi hyvät lukemat, paljon teki mieli nähdä kohtuu lyhyessä ajassa, jossa kuumuus asetti omat haasteensa ja poikkeaminen alueella olevien venemessujen laiturille tuntui hyvältä ajatukselta, hienoja oli myös veneet ja kukapa ei tykkäisi istuskella merenrannassa.
sisustuksessa oli nyt käytetty paljon tummiakin sävyjä, eikä sohvatkaan ihan perinteistä väriä olleet.
maisema tapetti omassa kamarissa voisi olla aika kiva, ei muuta kuin merenranta kuvia kaivamaan mökiltä :)
Sisustuksiin on luonnollisesti satsattu paljon ja se on iso osa messuja tuoda sisustuksen uudet trendit nähtäville.
ulkoporeallas löytyy lähes joka talosta, itse jäin miettimään, että jos allas kuluttaa noin 3000kWH/vuosi ja 125m2 suorasähkölämmitys talossakin voi pärjätä noin 15000kWH/vuosi kulutuksella, niin onko se sen arvoinen? No ne piirtää kellä on liitua, eikä tuollaisen talon rakentajaa taida altaan kulutus heilauttaa, mutta ilmaista se ei ensi talvena ole.
Päivä kului joutuisaan ja alkoi olla aika kokoontua portille, jossa moni jo odottelikin, jaffa maistui niin pullosta, kuin taivaaltakin, kuumuudesta huolimatta, mutta kurjasta säästä olisi jäänyt messuista paljon huonompi vaikutelma. Vielä jäätelöt ja juomat kioskista ja kotimatkalle, bussissa väsynyttä porukkaa, helle teki tehtävänsä, uni taisi voittaa suurimman osan, omatkin silmät luppasivat, mutta ajattelin, että helpompi, kun yksi valvoo, kuin se, että yksi kuorsaa ja muut valvoo :) Tykkäsin kyllä katsella maisemia bussin ikkunasta ja samallahan siinä haaveet raksuttivat päässä, jos joskus vielä saisi talon rakentaa tai no saattaahan se nykyisen sisustaminenkin riittää :) Muutama tunti bussissa ja pää täynnä ideoita kotiin, aikoinaan nukkumaan ja yhtä kokemusta rikkaampana jälleen. -Markku-

Kommentit