Terveellisempää elämää

Tässä on nyt hetken aikaa yritetty jälleen elää vähän terveellisemmin ja tehdä vähän parempia valintoja ruuan suhteen, tiukkaa se välillä tekee, mutta onneksi hedelmät tulee monessa kaupassa ennen liha- ja makkara-osastoa, puhumattakaan grillipaistopisteestä. Pitäisi kyetä ajattelemaan, että ihminen elää kyllä niillä kevyemmilläkin vaihtoehdoilla, joskaan sellaista kulinarismista nautintoa niistä ei aivan saa, kuin vaikkapa grillikyljestä, mutta tässä kohtaa pitää ottaa lääketiede avuksi ja miettiä sydäntä ja verisuonia, ei tarvitse ihan Einstein olla, että tajuaa, kumpi vaihtoehto on suonille parempi, hedelmäkori vai se grillikylki? Nuorempanahan sitä pitää itseään lähes kuolemattomana, eikä niin välitä, mutta kun tässä viikolla tuli taas vuosi lisää mittariin ja vaaka kallistuu jo pyöristyssäännöllä lähemmäksi viittäkymppiä, niin kyllä se jo vähän kannustaa katsomaan, mitä suuhunsa laittaa.
Se mitä syöt, päätetään kaupassa ja kun täytät ne ostoskärryt jo siinä hedelmä ja vihannes osastolla, niin ei ole enään niin tarvista täyttää niitä makkaralla, koska sitä sinä illan syöt, mitä kaapista löytyy ja kun tarjolla on vain terveellistä, niin niillä on sitten pärjättävä. Onneksi aina välillä ajautuu tilaisuuksiin, jossa on myös makkara tarjonta, eikä se nyt niin iso synti ole välillä haukata pala makkaraakin, maistuukin se paremmalta, kun se on sitten harvinaisempaa herkkua, tuskin joulukinkkuakaan kukaan joka päivä söisi, tai ainakaan kehuisi sen olevan niin hyvin.
Aamut alkaa voimapuurolla, kaurapuuro johon raejuustoa ja mustikoita sekaan, juomaksi jotain monivitamiini nektariinia, niin tuntuu se heti aamusta terveelliseltä, siinä kohtaa alkaa välillä miettimään Atkinsin dieettiä, oishan se pekoni ja kokkeli sentään jotain muuta...ai niin ne suonet, ei niitä kannata rasvata, vaikka kaiken luulisi toimivan rasvattuna paremmin. Puuro ei ole ollut ikinä minun juttu, mutta niin sitä vain on opittu sellainenkin syömään, eikä se edes ole kallista, nyt kun kaikesta säästetään. Lounas ja päivällinen menee aika normaalilla ruualla, toki siinäkin voi tehdä niitä parempia valintoja ja luonnostaan sitä kiinnittää huomiota kokonaisuuteen, ei tee mieli syödä pizzaa päivällä ja kärvistellä sitten illat ja aamut jollain keveällä. Reseptejä löytyy ja kannattaakin kokeilla rohkeasti niitäkin ruokia, mitä olet joskus vannonut olevasi syömättä, mm. kasvisruokaa on itsekin tullut lisättyä lautaselle, ei se hassumpaa ole ja silläkin pärjää, tosin minä olen sen verran vanhan liiton ihmisiä, että kovin prosessoituun ruokaan en luota, lähiruokaa mieluusti ja sitä suosin kasviksissakin.
Illalla kun se hiukominen telkkarin äärellä alkaa, niin sen leipäpinon korvikkeeksi voi kokeilla tehdä smoothien, ei siinä savusaunakinkun makua ole, mutta kyllä siitäkin ihan hyvää saa, marjoja, banaania ja luonnonjogurttia vain sekoittimeen, kun joskus sellainenkin on hankittu ja juoma on valmis nautittavaksi, silläkin illan pärjää. Toista viikkoa on tukena ollut myös lääkehoito painonpudotukseen, kyllä se jotenkin hillitsee sitä ruokahalua, ei toki kokonaan poista, eikä ole tarkoituskaan, kunhan nyt vähän jarruttaa :) Olo on vähän, kuin käyttäisi dopingia, kun tietää niin monen kamppailevan painonsa kanssa, eikä se helppoa ole kenellekkään.
Tässä lajissa kun lähes kaikki on kuitenkin sallittua, niin piti infrapunasaunakin ottaa käyttöön, jonka pitäisi olla terveysvaikutuksiltaan valtava? No kunhan pääsee hikoileen sellainenkin, joka ei normaalissa saunassa voi käydä ja saa aineenvaihdunnan liikkeelle, mutta kyllä siinä monenlaista muutakin tulee sivussa ja on se ainakin mieltä lämmittävää ja rentouttavaa päästä edes tuollaiseen saunaan.
Liikunta maistuu ainakin minulle, kun siitä tekee mukavaa ja siitä nauttii, itse tykkään sen kyllä yhdistää luontoon aina, kun mahdollista, silloin siitä saa aina niin fyysistä, kuin henkistäkin hyvinvointia. Tässä touhussa kun mieli pitää olla mukana, niin kivaa siitä pitää saada, palkinto tulee sitten enemmän hyvänä olona, kuin vaakanlukemana, vaikka sitä toki tuijotetaankin, mutta eniten merkitsee se oma olo ja jaksaminen. Näillä nyt mennään, nyt on hyvä ohjelma päällä, pitää vaan luottaa siihen, että kun näin toimit, niin tulostakin alkaa tulla, on toki jo tullutkin. Usein on kuullut ihmisten sanovan, että on sellaisessa oravanpyörässä, että on vaikeaa aloittaa, se on totta, ei se helppoa ole, mutta jossain kohtaa huomaa, että se oravanpyörä on muuttanut suuntaa ja kun saat yhden asian korjattua, alkaa muutkin asiat ympärillä korjaantuvan. -Markku-

Kommentit