Kultasakaalin jäljillä

Sitä saattaisi kuvitella, että eläinten kuvaaminen riistakameralla on yksinkertaisen helppoa, patterit sisään ja kamera puuhun ja kuvia ropisee kännykkään? No aivan näin se ei mennyt, mutta viikolla tuli sitten sellainen kuva, jonka toki puolileikillä sanoin tulevan, mutta epäilin kyllä kovasti itsekin asiaa.
Kultasakaali, jonka olen toki tiennyt mökkipaikan lähettyvillä liikkuvan, vasta kuulin sen liikkeistä ja on sen useampi paikallinen nähnytkin. Harvinainen suomessa, ensimmäinen havainto on käsittääkseni tehty vuonna 2019, tämä Siikajoen Tauvossa elävä yksilö on tiettävästi alueella liikkunut marraskuusta 2020? Ihmeesti se kolmatta talvea siellä sinnittelee, hyötyy ilmeisesti alueella liikkuvista susista, jotka tappavat mm. kauriita ja sakaali hyödyntää susien vanhoja haaskoja.
Hommahan lähti liikkeelle siitä, kun kiinnostaa luonto, eläimet ja kuvaaminen, kaksi ensimmäistä lienee tullut isän perintönä, kuvaamista on tullut itse opeteltua. Kuulin mökkireissuilla paikallisilta, mitä kaikkea alueella on liikkunut ja olihan jälkiäkin aina nähtävissä mökin pihalla. Jotenkin alkoi tuntua, ettei viikonloppureissuilla ehdi niin paljoa nähdä, että pitäisi saada kuvaa muulloinkin? Erityisesti kultasakaali alkoi kiehtomaan harvinaisuutensa vuoksi. Niinpä hankin kuvassa olevan riistakameran käytettynä ja ajattelin, että nyt niitä kuvia sitten tulee yhtenään? No ei tullut, ensimmäisellä vientikerralla onnistuin kuvaamaan vain itseäni ja kamera vaikeni jo muutaman päivän kuluttua, kun se mökille jäi. Väärät verkkoasetukset söivät virran hetkessä, vaikka kuinka monta iltaa olin istunut niitä säätämässä. Vanhan kameran kanssa tuli tehtyä kaikkiaan kolme reissua mökille ja aina se jotenkin tilttasi. Se kypsytti hyvähermoisenkin kuvaajan ja niinpä tuli hankittua uusi Burrelin riistakamera, vähän paremmalla liittymällä, riistakameran muistikortilla ja riistakameran pattereilla :) Uusi kamera osoitti toimivuutensa heti kotipihalla ja lähes joka aamu oli kuvia puhelimessa, pihalla liikkuvasta rusakosta. No sehän piti saada pian mökille pyyntiin, ettei vaan mene kunnon pedot ohitse? Pitkä viikonloppu mökillä ja ensimmäisenä kamera "pyyntiin", tai no mökissä oli +4, että tulet pesiin ja sitten sinne metsään:) Aamulla jännitti, onkohan kuvia tullut? Ei ollut, mutta olin jo oppinut, että homma on pitkäjänteistä puuhaa. Lähdettiin kauppareissulle kaupunkiin ja kas kummaa, puhelimeen alkoi kilahdella viestiä riistakameralta.
No närhet siellä vain kuvauttivat itseään. Pieni pettymys, mutta toisaalta toiveikkuus, kamera toimii vihdoinkin, niin kuin pitää. Viikonlopun aikana ei närheä suurempaa kuvaan saatu, mutta oli kiva jättää kamera "pyyntiin", kun tiesi sen toimivan.
Keskiviikko iltana puhelimeen kilahti viesti, puoliso ilmoitti minulle, että taisi puhelin piipata ja tottakait innolla katsomaan, vaikka ajattelin siellä olevan jäniksen, oravan tms. Huuto varmaan pääsi, SUSI nyt on susi mökillä? Kuvia alkoi tulla useampia ja eläimen pää ei oikein passannut sudelle ja arvelin sen olevan se kultasakaali? Arvaus osottautui oikeaksi, olen sen useammalta asiantuntijalta varmistanut ja kyseessä on Tauvossa liikkuva Kultasakaali. Vasta vähän jälkeenpäin on itsekin tajunnut, että nyt kuvaan tarttui todellinen harvinaisuus, näitä ei taida hirveänä vielä Suomessa olla? Sinnikäs työ palkittiin todella hienolla kuvasarjalla ja rima nousi kerralla korkealle, vaikka tykkään saada kuvia kyllä kaikenlaisista eläimistä. Susi on sellainen, jonka kuviin vielä kanssa haluan, katsotaan milloin se toteutuu?
Toivotaan, että kultasakaali kuvauttaa itsensä myös valoisaan aikaan, olisihan se värikuva hienompi:) Nälkä kasvaa syödessä, mutta tällainen harrastus vie helposti mukanaan, jäädään odotteleen kuvia, mitä metsässä tapahtuu? Ja tietty tapahtui se klassinen juttu, että kun ostat uuden kameran, niin vanhakin alkaa toimimaan. Nyt kuvia pyydetään sitten siis kahdella kameralla, mutta tuskin niitä voi liikaa olla. -Markku-

Kommentit

  1. Terve! Mulla ois samalalta alueelta kuvaa ja videota myös päivänvalossa. LUKE:n yhdyshenkilö on käynyt mittaamassa jäljet ja havainto on vahvistettu kultasakaaliksi. Vielä pitäisi saada ulostenäyte Dna:ta varten. Yt. Tommi Lainas

    VastaaPoista
  2. Hei! Laitoin kanssa LUKE:lle kuvat, on tosiaan liikkunut nyt jonkun vuoden tuolla alueella, paikallisilla siitä on havaintoja, niin laitoin riistakameran mökille. Viikonloppuna viimeksi tuli kuvaa, päivänvalossa en ole vielä kuvaa saanut. Mielenkiintoista seurata, on sen verran harvinainen eläin näillä seuduilla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti