Ruokaa läheltä

Lauantaina 9.9.2023 vietettiin lähiruokapäivää ja se sai minutkin hetkeksi pohtimaan, mitä kaikkea sitä voisikaan saada tästä ihan läheltä? Jotenkin tuntuu, että tässä maailman tilanteessa lähiruuasta puhuttaisiin paljon enemmän ja sen merkitys ymmärrettäisiin paremmin. Vasta saatiin uutisista kuulla, että mustanmeren viljankuljetussopimukseen ei oltu päästy ja ylipäätään toimitusvarmuus on enemmän, kuin epävarmaa. Ylipäätään ajatus kaiken rahtaamisesta laivoilla ja rekoilla ympäri maailmaa, kun meillä on vieressä viljelmät.
Maalaismaisema on paitsi komiaa, myös juuri sitä lähiruokaa, joka kasvaa kuin huomaamatta meidän ympärillä, monella pyörälenkillä on tullut poljettua peltojen keskellä ihaillen maisemaa, samalla hattua nostaen niille, jotka siellä ovat varsinkin viimepäivinä ahertaneet. Ihminen on kautta aikain elänyt sillä, mitä ympärillä onnistuu kasvattamaan, vaikkakin totuuden nimissä on myönnettävä, että kyllä me jonkinlainen pakastepizza sukupolvi ollaan. Nykyään toki on paljon herännyt ajatusta, että syödäänkin sitä lähiruokaa ja terveellisesti.
Itse suuntasin jo aamupäivällä Yli-Lauroselan talomuseolle ostoksille, jotenkin sen lähiruuan vain mieltää paremmin tuohon miljööseen, kuin vaikkapa jonkun hypermarketin aulaan. Jos tällainen kulinaristi, kuten itseni miellän olevan, näkee jo eteisessä savujuustoja, niin tiesin jo siinä vaiheessa, että jossain kohtaa se on ohittamaton rasti, mutta ei nyt käytetä kaikkea käteistä jo siinä kohtaa, sillä eihän tällaiseen tapahtumaan minkään Visa-kortin kanssa mennä, pitää olla riihikuivaa taskussa:)
Lopulta päädyin ostamaan jopa itselleni yllätyksenä mustakauraa? Sitä on joskus ennenvanhaan syöty ja on vähemmän prosessoitua, joten kokeillaan nyt sellaistakin. Onhan tässä jo monta aamua taas kaurapuurolla oltu, jopa siinä toivossa, että paino lähtisi tippumaan. Mustakauran ja paljon muuta löydät muuten korvalaanen.fi paikasta. Siellä oli paljon muutakin tarjolla, pitänee käydä ostoksilla. Löytyipä rieskan ohjekin, sitäkin taidan kokeilla, sillä jos täältä Etelä-Pohjanmaalta jotain puuttuu, niin se on kunnon rieska ja meri:) Sen verran herkkusuu olen, että siihen puuron päälle pitää saada hilloa ja sellaistahan myytiin sitten Koskenkorvan Trahteerin pihalla ja sitä riihikuivaakin oli sen verran jäljellä, että kokeillaan nyt näitäkin lähiruokana:) Monesti kuulee moitittavan lähiruuan hintaa, se on ymmärrettävästi vähän arvokkaampaa, mutta toki laadukkaampaakin ja kait se jonkinlainen arvovalintakin on, mihin rahansa laittaa.
Metsissä on nyt puolukkaa niin, että ei kävellä raski, kun jäävät liiskaksi alle, sieniäkin kuulemma löytyy, jos niistä nauttii. Lähiruokaa voi siis ostaa, tai ihan itsekin kerätä, ehkä tässä asiassa pitää vähän itseään haastaa, mitä kaikkea ruokaa voisi löytyä läheltä? REKO-lähiruokarenkaat on varmasti yksi helpoimpia tapoja päästä hommaan kiinni, sieltä olen itsekin jonkin verran ostanut. Ehkä meidän jokaisen kannattaa ajatella edes vähän tilannetta, että siellä pakastealtaassa ei sitä pizzaa olisikaan, vaan se ruoka pitäisi saada omasta maasta, tai viljelijältä/tuottajalta. Siinä kohtaa meistä suurin osa kiittäisi sitä viljelijää/tuottajaa, jotka haastavista ajoista huolimatta meille ruokaa tuottavat.
Haastakaahan kaikki itseänne, niin minäkin aion tehdä ja katsoa, mitä ruokaa läheltä saa? Muistetaan kuitenkin antaa kaikkien kukkien kukkia ja jokaisen valita ruokansa, mutta se itsensä haastaminen voi olla ihan mukavaakin:) -Markku-

Kommentit